in

Google doet duit in het zakje

Twee weken geleden had Apple een belangrijk persevent, vorige week introduceerde Microsoft de Surface en deze week is het de beurt aan Google om een paar interessante aankondigingen te doen. Ook bij dit persevent bleken de geruchten die vooraf de ronde deden op waarheid gebaseerd te zijn. Google betreedt officieel de tabletmarkt met de Google Nexus 7, een 7-inch tablet die – ondanks zeer behoorlijke technische specificaties – voor 200 euro op de markt komt. Google wil met de Nexus 7 concurreren met de Kindle Fire van Amazon, die in Nederland nooit op de markt is verschenen.

Wellicht dat het apparaat ook nog wat van het enorme marktaandeel van Apple af kan snoepen met die aanlokkelijke adviesprijs.

Ook heeft Google een update aangekondigd voor Android. Komende maand kunnen gebruikers van de officiële Google Nexus-lijn versie 4.1, codenaam Jelly Bean, installeren. Afgaande van de demo die werd getoond op de persconferentie lijken er een aantal handige aanpassingen te zijn gemaakt aan het mobiele OS. Het grootste manco is echter nog niet opgelost: het lange wachten op elke update waar gebruikers die geen Nexus toestel bezitten mee te kampen hebben. Zo zou Android 4.0 op nog geen 10% van alle Android-apparaten draaien, terwijl deze in november 2011 is vrijgegeven. Elke afzonderlijke telefoonfabrikant wil uiteraard zijn eigen aanpassingen maken aan Android, wat natuurlijk even duurt, en moet die vervolgens ter goedkeuring voorleggen aan Google en de telecomproviders. Allemaal leuk en aardig, maar dat betekent voor de gemiddelde consument dat ze misschien pas over een half jaar gebruik kunnen maken van 4.1. Kan dat echt niet beter?

Jordi Verdult

Microsoft: Geen plannen voor eigen telefoon

Expendables 2!