in

KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2 kopen 4g-frequenties

Alle huidige mobiele telecomproviders hebben bij de frequentieveiling vergunningen weten te bemachtigen. Daarnaast heeft Tele2 als enige nieuwkomer frequenties gekregen. Alle winnaars van de telecomveiling zeggen in 2013 een 4g-netwerk te zullen gaan uitrollen.
Telecomproviders 2013Het Agentschap Telecom bracht details over de veiling vrijdagavond naar buiten. Aan de veiling deden vijf bedrijven mee: de huidige providers met een eigen netwerk, naast twee nieuwkomers. Daaronder was Tele2, dat daadwerkelijk frequenties heeft weten te bemachtigen, naast een joint venture van UPC en Ziggo, die ervan af hebben gezien om frequenties te kopen. Ook de bestaande mobiele netwerken hebben frequenties bemachtigd.

..

Alle providers hebben hebben frequentieruimte voor 4g-internet weten te bemachtigen. KPN begint in februari al met de uitrol van een eigen 4g-netwerk, en belooft in de tweede helft van 2014 volledige dekking te krijgen. Tele2 begint in januari met de uitrol; Vodafone volgt in de zomer. T-Mobile kan nog niet precies aangeven wanneer de provider begint met de uitrol van een 4g-netwerk. Woordvoerder Eric Dekker van de telco zegt dat dat in ieder geval in 2013 gebeurt, maar kan nog geen precieze indicatie geven. “We gaan onze best doen”, aldus Dekker.

Welke provider welke frequenties heeft weten te bemachtigen, is nog maar gedeeltelijk duidelijk. Wel heeft T-Mobile in een reactie aangegeven een leidende positie in de 1800MHz-band te hebben verkregen. De telco is dan ook bijzonder content met de uitkomst van de veiling. Ook KPN heeft blij gereageerd. Die partij heeft twee blokken in het 1800MHz-spectrum weten te bemachtigen, naast zendruimte in de 800MHz-, 900MHz-, 2.1GHz- en 2.6GHz-ruimte. Tele2 heeft twee licenties in de 800MHz-band gekocht. Welke frequenties Vodafone heeft weten te bemachtigen, is nog niet duidelijk.

In totaal gingen 41 vergunningen onder de hamer. Daaronder waren alle bestaande vergunningen, die nu al worden gebruikt voor mobiele netwerken, naast vergunningen voor nieuwe frequenties die kunnen worden gebruikt voor 4g-internet. KPN en T-Mobile hebben elk vijftien zendlicenties bemachtigd; Vodafone heeft er negen en Tele2 heeft twee licenties. De meeste licenties hebben een looptijd van zeventien jaar. Een deel daarvan gaat in begin 2013 in, maar sommige later: het Agentschap Telecom geeft providers de tijd om hun netwerken aan te passen. Dat betekent dat sommige frequenties van eigenaar zijn gewisseld.

De veiling leverde 3,8 miljard euro op; dat is veel meer dan het Agentschap Telecom voooraf verwachtte. Vodafone en KPN betaalden beide 1,4 miljard euro voor de licenties; T-Mobile moest 911 miljoen euro aftikken,  tegen 160 miljoen voor Tele2. In een reactie laten UPC en Ziggo weten te hebben afgezien van het kopen van zendruimte omdat de kosten te hoog waren opgelopen.

Bron: Tweakers.nl

Hitman: HD Trilogy

Tomb Raider: Guide to Survival