Het bereikte akkoord stelt als doel om het verbruik van f-gas in koelinstallaties op basis van hun aardopwarmingsvermogen (GWP) geleidelijk te reduceren: Er komt een verbod op het gebruik van het gas in commerciële vries- en koelsystemen met een GWP waarde van 150 of meer, vanaf 2022. Vanaf 2020 mag een winkelier de apparatuur met f-gassen met een GWP waarde van 2500 of hoger niet meer onderhouden. Deze f-gassen moeten vervangen worden door niet-synthetische alternatieven, zoals ammoniak of CO2.
“Nederlandse winkeliers zien de noodzaak van het terugdringen van deze milieuvervuilende f-gassen en zijn al vergevorderd in het vervangen van deze synthetische koudemiddelen door natuurlijke alternatieve koudemiddelen. Maar, dit kost tijd en geld. Gedane investeringen in koelinstallaties moeten binnen een redelijke termijn afgeschreven kunnen worden,” aldus Margriet Keijzer, secretaris Europa Detailhandel Nederland.
Op aandringen van Detailhandel Nederland zijn eerdere plannen om een onderhoudsverbod al vanaf 2017 in te stellen hiermee van tafel. Tot opluchting van de winkeliers, want dit zou betekenen dat als een winkelier in 2013 voor 40.000 euro een nieuwe koelinstallatie heeft aangeschaft, deze vanaf 2017 niet meer mag worden onderhouden en dus bij een defect volledig zou moeten vervangen. Dat zou leiden tot grote onvoorziene investeringen voor een winkelier. Detailhandel Nederland pleitte daarom voor een praktische, haalbare en economisch reële uitfaseringsperiode.
De deadlines in het uiteindelijke akkoord zijn realistischer opgesteld en geeft de detailhandel de kans haar investeringen voor de toekomst beter af te stemmen op deze nieuwe regels. Ook is Detailhandel Nederland tevreden met het geschrapte voorstel om prijsmaatregelen te treffen als afschrikmiddel voor de aanschaf van installaties met f-gassen. Dit soort kosten zouden direct zijn doorberekend aan de gebruikers van deze installaties, zoals de winkeliers.
Het slechtste scenario wordt met het huidige voorstel vermeden. Desondanks heerst er nog wel bezorgdheid in de sector over de garantie en beschikbaarheid van voldoende geschikte alternatieve koelmiddelen om aan de groeiende vraag naar natuurlijke gassen te voldoen. Het voorlopige akkoord moet nog bekrachtigd worden door de Europese Ministers voordat de regels vanaf 1 januari 2015 in werking treden.