in

Interview: Topverkoper Mystery Shopper Tablets

Wesley de Hoon van Media Markt Breda is de winnaar geworden van de Mystery Shopper Tablets. Lees hier het interview met de trotse winnaar.

Naam: Wesley de Hoon
Bedrijf: Media Markt Breda
Leeftijd: 30
Functie: verkoper

Hoe lang werk je al bij Media Markt Breda?
Al sinds de opening werk ik bij Media Markt Breda. Ik ben begonnen met vakkenvullen heb me vervolgens opgewerkt tot verkoper op de computerafdeling. Ik ben meer dan alleen verkoper, eigenlijk ben ik hier een beetje een duizendpoot.

Welke opleidingen en trainingen heb je gekregen vanuit MediaMarkt of fabrikanten?
Vanuit Media Markt krijgen we producttrainingen aangeboden maar ook fabrikanten zoals bijvoorbeeld Apple biedt ons die mogelijkheid. Over het algemeen maak ik hier graag gebruik van.

Welke merk Tablet gebruik je zelf?
Op dit moment gebruik ik de iPad4 en stap binnenkort over op de iPad Air.

Tablets zijn momenteel erg ‘hot’, hoe zorg jij als verkoper dat de klant de juiste aanschaft?
Er is inderdaad enorm veel vraag en interesse voor Tablets, de kunst is om de wensen van de consument te vertalen naar welke Tablet het beste past bij de desbetreffende klant. Soms blijkt na wat doorvragen zelfs dat de klant ook op de hype af komt maar eigenlijk beter af is met met een notebook of laptop.

Wat vinden klanten belangrijk bij de aanschaf van een Tablet?
Over het algemeen vinden mijn klanten betrouwbaarheid en bedieningsgemak het belangrijkste. Tegenwoordig valt me op dat men goed op de hoogte is dat er veel verschillende besturingssystemen zijn en dan is het aan mij om de klant de juiste te bieden. Ik laat dan middels wat live demonstraties zien wat de verschillen zijn tussen Android, Windows en Apple Tablets.

Als klanten binnenkomen voor een los product doe je dan aan cross-selling?
Ik wil de klant een zo compleet mogelijk pakket aanbieden, dus niet alleen de tablet maar ook accessoires als een hoes of extra adapter sluiten hier goed bij aan. Wanneer in het gesprek naar voren komt dat de klant graag media wil streamen kan je bijvoorbeeld een Apple-TV aanbevelen.

Welke vragen stel jij aan iedere klant?
Er is niet één specifieke vraag die ik stel maar ik hou wel graag de regie in handen tijdens het gesprek. Ik probeer de klant een prettig gevoel te geven en ik voorzie de klant graag van juist dié informatie die ze nog niet via navraag bij vrienden en kennissen hebben weten te vergaren.

Hoe sluit jij de verkoop?
Ik maak een samenvatting van datgene wat we hebben besproken en wat de behoefte en vraag was. Vervolgens geef ik ook de tip dat vanuit de Media Markt de Tablet startklaar kan worden gemaakt, dit zorgt voor een stukje klantenbinding en wordt zeer op prijs gesteld. De klant vind de aankoop toch vaak spannend en dan stel ik ze gerust daar waar ik kan.

Wat vind je dat de meeste verkopers bij andere winkels anders zouden moeten doen (tip voor de verkoper)?
Wat mij vooral opviel bij het lezen van de overige Mystery Shopper-bezoeken is dat er beter geluisterd moet worden naar de behoeftes van de klant. Vertaal datgene wat je de klant vraagt naar een passend product. Betrek de klant in het gesprek!

Welk product verwacht je van de zomer veel te verkopen?
Met de zomervakantie in het vooruitzicht gaat een aanverwant product als de E-reader het goed doen. Op vakantie worden nog altijd veel boeken gelezen en steeds meer gebeurt dit digitaal. Op een E-reader heb je in tegenstelling tot een Tablet toch duidelijk minder last van zonlichtbeperkingen op je scherm. Maar ook naar de ‘Back-to-School producten’ gaat zeker weer veel vraag komen. Zo verwacht ik ook veel van (zomerse) producten als de wireless speakers en Sounddocks.

Wat vind je van het fenomeen ‘Mystery Shopper’?
Hoofdkantoren en winkelmanagers zullen soms hun hart vasthouden voor de uitslag maar ik vind het een goede zaak. Zelf zou ik het ook willen weten als ik een slechte recensie had gekregen want ook daar kan je verbeterpunten uit halen. Ik zie dit dus ook zeker niet alleen als een manier om personeel op de werkvloer scherp te houden, meer dan dat wordt juist het nut van een goede verkoper belicht!

Bekijk hier de Mystery Shopper bezoeken en ranking.

Qwerty versterkt zijn marktpositie met ANTEC producten

Honden praten terug in Pets Place Amstelveen