Uit dit overzicht bleek dat er zich vorig jaar maar liefst 38 grote storingen voordeden. Deze storingen hebben grote maatschappelijke en financiële gevolgen. Detailhandel Nederland vindt dat de telecomsector haar verantwoordelijkheid moet nemen en meer moet doen om storingen te voorkomen.
De telecomsector is een vitale infrastructuur voor onze Nederlandse economie. Door de toenemende digitalisering worden steeds meer processen afhankelijk van data- of telecomverbindingen. Een goed voorbeeld hiervan is het betalingsverkeer. Meer dan de helft van de omzet in de winkel wordt elektronisch afgerekend. Dat betekent dus dat de winkelier sterk afhankelijk is van datacommunicatie. Met de opkomst van mobiel betalen stijgt dit aandeel verder.
De telecomsector is de grootste veroorzaker van storingen in het betalingsverkeer. Het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer[1] noemde de telecomsector vorig jaar zelfs de zwakste schakel in het pinbetalingsverkeer. Detailhandel Nederland vindt het aantal storingen in de telecomsector onverantwoord. Secretaris Betalingsverkeer Tom Ponjee: “Winkeliers moeten kunnen rekenen op betalingsverkeer dat zonder problemen werkt. Door storingen lopen winkeliers omzet mis en ontstaan er veiligheidsrisico’s, doordat consumenten genoodzaakt worden meer met contant geld te betalen”.
Detailhandel Nederland vindt dat de telecomsector haar verantwoordelijkheid moet nemen om de problemen op te lossen. Telecomaanbieders moeten beter samenwerken om de storingen die veroorzaakt worden door bijvoorbeeld onderhoudswerkzaamheden het hoofd te bieden. Agentschap Telecom moet hier een strakke regie op houden. Ponjee: “Het mag niet zo zijn dat consumenten en winkeliers opdraaien voor de misstanden in de telecomsector”. Detailhandel Nederland agendeert dit onderwerp dan ook bij Agentschap Telecom en het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer.