Nu de integratie van de fysieke en online verkoop zo vergevorderd is, beginnen de verschillen in regels te knellen. Dat constateert Detailhandel Nederland in het onderzoek ‘Web & Winkel’.
Een winkelier uit Azië die direct aan een consument in Nederland levert, heeft een fiscaal voordeel door de vrijstellingen van btw en invoerrechten ten opzichte van de Nederlandse winkelier. Naar schatting 10% van de consumenten koopt wel eens een product in een land buiten de EU. In 2011 was dat nog maar 1 op de 20.
Of neem een winkelier die een boek op papier en als download verkoopt; hij krijgt te maken met verschillende btw-tarieven van respectievelijk 6% en 21%.
Detailhandel Nederland vindt dat winkeliers geen concurrentienadeel mogen ondervinden door dergelijke verschillen. Ook zou voor goederen en diensten die in soort gelijk zijn, hetzelfde belastingtarief moeten gelden. Jan Meerman, voorzitter Detailhandel Nederland: “Digitalisering moet ruim baan krijgen. Maar op een aantal vlakken moet deze juist in goede banen worden geleid.”
Digitale test voor wet- en regelgeving
Detailhandel Nederland pleit ook voor het invoeren van een test op de effecten van nieuwe regelgeving op alle verkoopkanalen. Met zo’n test zou het voorstel om de wet op de kansspelen te wijzigen er niet gekomen zijn. Dit wetsvoorstel maakt een onacceptabel onderscheid in belastingtarieven op de uit te keren prijs tussen enerzijds pokeren (een tarief van 20%), dat vaak online wordt aangeboden, en anderzijds loterijen (29%), die zowel on- als offline worden verkocht.
Uitdagingen door digitalisering
In het onderzoek ‘Web & Winkel’ zet Detailhandel Nederland de impact van de verdergaande digitalisering op de detailhandel, consument en maatschappij uiteen. Tegen deze achtergrond doet de spreekbuis van de winkeliers concrete aanbevelingen. Naast de belastingen is dat op het terrein van koopzondagen, vitaliteit van steden en dorpen, verkoop van bijzondere goederen, vernieuwing van arbeidsvaardigheden en -voorwaarden, privacy en betalingsverkeer.