Deskundigen van Kaspersky Lab besloten extra aandacht te schenken aan dit jubileum door een blik op de toekomst te werpen. Hierbij probeerden ze zich voor te stellen hoe informatietechnologie zich verder kan ontwikkelen en ons leven 30 jaar na nu zal veranderen, in de nieuwe digitale realiteit van 2045.
Overal robots
De kans is groot dat de wereld binnenkort niet alleen zal worden bevolkt door miljarden mensen, maar ook door miljarden robots. De laatste zullen waarschijnlijk al het zware routinewerk verrichten. Mensen zullen werken aan het verbeteren van software voor robots en de IT-industrie wordt het terrein voor bedrijven die programma’s ontwikkelen voor robots. Net zoals de nu voor menselijke gebruikers ontwikkelde apps zullen deze te downloaden en te installeren zijn.
Mechanische mensen
Tot op zekere hoogte zullen de grenzen tussen robots en mensen vervagen. Bij transplantaties zal gebruik worden gemaakt van elektronisch gestuurde kunstmatige organen en protheses zullen een chirurgische routinebehandeling worden. Nanorobots zullen diep in het lichaam doordringen om medicijnen af te leveren bij zieke cellen of om microchirurgie uit te voeren. Speciaal geïnstalleerde sensoren zullen toezicht houden op de gezondheid van mensen en hun bevindingen overbrengen naar een cloud-gebaseerde opslag die kan worden gebruikt door een lokale arts. Dit alles moet leiden tot een aanzienlijke toename van de levensverwachting.
Slimme woningen
Verder zullen mensen in slimme huizen wonen, waar het meeste comfort volledig geautomatiseerd zal zijn. De software waarop het huis draait regelt het verbruik en de aanvulling van energie, water, voedsel en andere voorzieningen. De bewoners hoeven er alleen nog maar voor te zorgen dat ze voldoende geld op de bank hebben om hun rekeningen te betalen.
Hyperintelligentie
Onze digitale alter ego’s komen eindelijk volledig tot wasdom binnen een enkele, wereldwijde infrastructuur die in staat is tot zelfregulering en betrokken is bij het beheer van het leven op de planeet. Het systeem zal een beetje werken als het hedendaagse TOR; de meest actieve en effectieve gebruikers zullen moderatorrechten verdienen. Het systeem zal zich bezig houden met het verdelen van middelen tussen mensen, de preventie van gewapende conflicten en andere humanitaire acties.
3D-printen – snel en goedkoop
Niet alleen saaie klusjes behoren tot het verleden – ook de productie van bepaalde artikelen zal niet langer nodig zijn. In plaats daarvan stellen 3D-printers ons in staat alles te ontwerpen en te maken wat we nodig hebben, van huishoudelijke artikelen zoals borden en kleding tot de bouwstenen voor ons huis van de toekomst.
Geen computers meer
De pc stond weliswaar aan de basis van de hele IT-revolutie, maar in 2045 zien we hem waarschijnlijk alleen nog in musea. Beter gezegd: we zullen niet langer één instrument nodig hebben om met gegevens te werken. Want dat is eigenlijk het enige wat een computer doet. We zullen nog meer soorten slimme apparaten tot onze beschikking hebben. Al deze verschillende gadgets zullen geleidelijk de functie van de hedendaagse pc’s overnemen. Financiële analyses zullen bijvoorbeeld worden uitgevoerd door een server die wordt beheerd door de organisatie die de elektronische documenten nodig heeft, niet door een accountant op een personal computer.
Technofobie
Niet iedereen zal echter even enthousiast zijn over die mooie, nieuwe robotwereld. Waarschijnlijk zullen technofoben in opstand komen om zich te verzetten tegen de ontwikkeling van intelligente huizen, geautomatiseerde levensstijlen en robots. Tegenstanders van IT-ontwikkelingen zullen niets te maken willen hebben met slimme systemen, apparaten en robots voor bepaalde soorten werk, en willen geen digitale identiteit hebben.
“Het huidige tempo van de ontwikkelingen binnen de IT maakt het moeilijk om nauwkeurige voorspellingen te doen over waar we ons over enkele decennia zullen bevinden. Het is echter duidelijk dat onze technologieën elk jaar nog slimmer worden en dat de mensen die ermee werken dit tempo zullen moeten bijhouden. Eén ding is zeker: cybercriminelen zullen zich blijven inspannen om nieuwe IT-ontwikkelingen te misbruiken voor hun eigen schadelijke doeleinden”, aldus Alexander Gostev, Chief Security Expert bij Kaspersky Lab’s Global Research & Analysis Team. “Maar hoe onze wereld er over 30 jaar ook uitziet, we moeten nu al beginnen aan het verbeteren van comfort, veiligheid en welzijn. Technologie is slechts een hulpmiddel, en het is volledig aan ons of we het voor goede of kwade doeleinden gebruiken.”
· Kijk voor meer informatie over nieuwe trends in de APT-wereld op Securelist
· Bekijk hier de video “Hacked off in 2014: the cyber-battle for cash and privacy”
· Lees voor meer informatie over de belangrijkste gebeurtenissen die het dreigingslandschap in 2014 bepaalden het volledige rapport van Kaspersky Lab
· Het interactieve historisch overzicht van gerichte cyberaanvallen is beschikbaar op https://apt.securelist.com