in

BAS group failliet, winkels blijven open

Na de surseance aanvraag vorige week is de BAS group failliet verklaard. Bij het moederbedrijf van computerketens Dixons, Mycom en iCentre, met ruim 150 winkels werken 1400 mensen.

Curator J.A. H. Padberg maakt de ontwikkeling bekend in een e-mail aan de 1200 medewerkers van de verschillende BAS Group-bedrijven. “De reden hiervan is met name technisch van aard,” stelt hij. Het nieuws volgt kort na de faillietverklaring van MyCom België, eind september. Kort daarvoor, op 26 september, werd bekend dat het moederbedrijf in de financiële problemen zit.

De winkels van BAS Group blijven gewoon geopend en het personeel wordt dan ook verwacht hun werk te blijven doen. De curator onderzoekt momenteel de mogelijkheden voor een doorstart met de bedrijven. Als mogelijke overname kandidaten worden genoemd de oorspronkelijke oprichter Steven Bakker en ook The Phone house zou geïnteresseerd zijn.

Bas Groep is halverwege de jaren negentig opgericht door Steven Bakker. De overlevering wil dat hij het voorbeeld volgde van illustere ondernemers als Steve Jobs en Jeff Bezos. Met een garage start-up legden zij de basis voor respectievelijk Apple en Amazon, Bakker kopieerde dit model op zijn studentenkamer in Haarlem. De student technische bedrijfskunde wilde zijn afstudeerscriptie in kleur uitprinten, in die tijd nog een tamelijk exotische en kostbare wens. Omdat hij signaleerde dat zijn medestudenten ook van hun zwart-wit documenten af wilden, besloot hij met korting een paar full-color printers aan te schaffen en door te verkopen – een handeltje dat hem op het idee bracht een winkel te beginnen. In 1996 opende hij aan de Kruisweg in Haarlem de eerste vestiging van MyCom.

Door overnames van iCentre en Dixons was zijn bedrijfje inmiddels uitgegroeid tot een grote speler in de computermarkt. Op zijn hoogtepunt realiseerde het concern een omzet van vierhonderd miljoen euro. In 2014 kwam de klad erin. Door de hevige concurrentie van bedrijven als Media Markt en Coolblue daalde de omzet tot 319 miljoen, er werd een verlies van bijna twaalf miljoen genoteerd. De banken eisten stevige ingrepen. Er bleek te weinig vertrouwen te bestaan in het vermogen van Bakker om in het vlees van zijn zo zorgvuldig opgebouwde concern te snijden.

ALSO breidt assortiment uit met Lexmark

Unieke samenwerking tussen Webshop Keurmerk-Trustmark en EMOTA