Een huishouden verbruikt jaarlijks gemiddeld 2.730 kilowattuur elektriciteit. Wat betreft het gas gaat ongeveer 80 procent naar het verwarmen van een huis en 20 procent naar warm water (met name douchen en koken).
Er zijn diverse maatregelen die je kan nemen om het energieverbruik te verminderen en te besparen op de energierekening. Kijk bijvoorbeeld wat je kan doen om te isoleren. Door warmte beter vast te houden hoef je minder te stoken. Maar het iets lager zetten van de verwarming zet ook zoden aan de dijk. Milieu Centraal deed het rekensommetje*
Werk je thuis, zet de thermostaat een graadje lager dan normaal. Hiermee kan gemiddeld 90 euro per jaar worden bespaard. Je bent dan ook nog eens goed bezig voor het klimaat, want de verwarming een graad lager zetten, kan al gauw 450 kg CO2-uitstoot per gemiddelde woning besparen. En je merkt het nauwelijks qua wooncomfort. Ben je actief in beweging dan is 19 graden vaak warm genoeg.
Is iedereen naar kantoor of op school, zet de verwarming dan op 15 graden. Dit kan al gemiddeld 160 euro per jaar besparen. Huishoudens met vloerverwarmingen kunnen trouwens het beste 17 of 18 graden aanhouden, anders duurt het opwarmen weer te lang.
’s Nachts kan de thermostaat ook op 15 graden. Volgens Milieu Centraal scheelt dit gemiddeld 180 euro per jaar. Als je dit doet een uur voordat je gaat slapen bespaar je nog eens 20 euro per jaar. Of verwarm de slaapkamer helemaal niet, hiermee kan gemiddeld nog eens 80 euro per jaar worden bespaard. Gebruik een kruik, of een warm dekbed. Huishoudens met een vloerverwarming kunnen het overigens beter op 17 of 18 graden houden.
In plaats van constant handmatig de temperatuur aanpassen, kan een klokthermostaat of een slimme thermostaat helpen bij het besparen en verwarmen zonder verspilling. Ook slimme thermostaatknoppen zijn handig om de temperatuur per kamer te regelen. Volgens Milieu Centraal kan een slimme thermostaat een besparing opleveren van 24 procent aan gas voor verwarming. Daarmee verdient deze investering zich snel terug. Een slimme thermostaat geeft meer inzicht in je energieverbruik en besparing, en is te bedienen met je smartphone. Zo kan je ook onderweg de verwarming aan of uit zetten. Handig! Milieu Centraal geeft wat betreft slimme thermostaten aan zeker te kijken naar een zelflerende en modulerende thermostaat, zodat de cv-ketel slimmer en zuiniger verwarmt.
Netatmo heeft diverse slimme verwarmingsoplossingen die kunnen helpen het energieverbruik te verminderen en te besparen op de energierekening. Door het beantwoorden van vijf vragen over de dagelijkse routine, kan je als gebruiker een verwarmingsschema maken die bij jouw levensstijl past. Dit verwarmingsschema kan na verloop van tijd worden verfijnd. De slimme radiatorkranen maken verwarming per kamer mogelijk om energie te besparen. De Auto-Adapt functie houdt rekening met de weers- en verwarmingskenmerken van je huis om de juiste temperatuur op het juiste moment te garanderen.
- Milieu Centraal gaat voor het gemiddelde gas- en stroomverbruik per woning uit van de cijfers van het CBS over 2012 tot en met 2021 en van de CBS-cijfers over 2010 en 2011. De prognoses voor 2020 en 2021 zijn voorlopige cijfers gebaseerd op verwachtingen.
Reacties
Loading…