in

Onderbezetting in de retail: 28 procent van de werknemers staat wekelijks met te weinig collega’s op de winkelvloer

Een vijfde van het winkelpersoneel krijgt verantwoordlijkheden waar ze nog niet klaar voor zijn – Ruim een kwart van de werknemers in de retailsector (28%) staan eens per week met te weinig collega’s op de winkelvloer.

Dat blijkt uit onderzoek van Protime onder ruim 300 werkenden in de retailsector. Het personeelstekort is in de retail inmiddels dan ook nijpend te noemen. Maar liefst 81 procent van de werknemers ervaart dit tekort namelijk regelmatig.

Eén grote puzzel

Wanneer er gaten in het rooster ontstaan, proberen werkgevers dit op verschillende manieren op te lossen. Zo wordt dan aan twee op de vijf retailmedewerkers (39%) gevraagd of zij langer door kunnen werken. Ook kiezen sommige werkgevers (35%) ervoor om collega’s uit andere filialen in te schakelen. Toch helpen deze maatregelen helaas niet altijd om het rooster sluitend te maken. Dan wordt in bijna de helft van de gevallen (44%) de winkel simpelweg met te weinig personeel geopend.

Verhoogde werkdruk

Het personeelstekort drukt zijn wissel op de werknemers die er wel zijn: 87 procent ervaart hierdoor een hogere werkdruk. Ook kan het zo zijn dat werknemers hierdoor taken op moeten pakken waar ze nog niet klaar voor zijn. Maar liefst een op de vijf (21%) krijgt verantwoordelijkheden die ze eigenlijk nog niet aankunnen. Zo gebeurt het regelmatig dat werknemers leiding moeten geven aan andere collega’s (29%) of verantwoordelijkheid over de kassa krijgen (22%), terwijl dat eigenlijk nog een brug te ver is.

Leonie Gorissen, directeur Nederland bij Protime, over het personeelstekort in de retail: “Wekelijks met te weinig collega’s op de winkelvloer staan is voor veel medewerkers inmiddels de norm geworden. Tijdelijke oplossingen zoals extra diensten draaien of collega’s uit andere filialen inzetten, lossen het probleem natuurlijk niet structureel op. Om deze spiraal te doorbreken, is beter inzicht nodig in de beschikbaarheid en belastbaarheid van het personeel. Vanuit daar kan dan, bijvoorbeeld met behulp van technologie, gewerkt worden aan een optimale personeelsplanning. Dit is natuurlijk geen wondermiddel, maar het kan wel helpen om het personeel zo goed mogelijk in te zetten. Ook flexibiliteit vanuit de werkgever en de werknemer speelt hierin een belangrijke rol. Zo wordt het makkelijker om personeelstekorten op te vangen en de werkdruk te verlagen, wat uiteindelijk ook weer bijdraagt aan een prettige winkelervaring voor klanten.”

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Teletekst, ChatGPT en WhatsApp: dit zijn de favoriete apps van Nederlanders

Qobuz Connect nu beschikbaar op Denon- en Marantz-apparaten met HEOS