De grootste
Google is sinds jaar en dag de grootste concurrent van iOS, Windows Mobile en Blackberry OS in de vorm van het Android besturingssysteem. Een besturingssysteem dat Google ontwikkelt en uitgeeft zonder daarbij licentiekosten in rekening te brengen. Het systeem is daardoor mateloos populair bij grote, maar ook juist bij kleine hardware ontwikkelaars. Dat er geen licentiekosten gevraagd worden wil namelijk niet zeggen dat het ten koste van de kwaliteit gaat. In tegenstelling tot bijvoorbeeld sommige andere besturingssystemen behoort Android tot één van de snelst ontwikkelende systemen met een enorm hoog niveau aan innovatie. Verwacht wordt dan ook dat in 2015 meer dan een miljard mensen gebruik zullen maken van Android (ter vergelijking; er zullen tegen die tijd iets meer dan 300 miljoen iPhone gebruikers zijn).
Macht
Hoe groter je userbase, hoe meer macht je als ontwikkelaar hebt. Niet alleen is het voor 3d party software ontwikkelaars interessant om te ontwikkelen voor de enorme afzetmarkt van Android, ook is het vermogen om een segment naar een nieuw niveau te tillen. En dat is precies wat Google met wearables doet.
Widgroei
Wearables als bijvoorbeeld horloges waren voorheen vooral het domein van (succesvolle) crowdfunding programma’s. Het beste voorbeeld is de Pebble smartwatch die maar liefst 10,2 miljoen dollar ophaalde via Kickstarter. Dit succes zorgde voor een wildgroei aan bedrijfjes die ook een smartwatch gingen ontwikkelen. Vrijwel al deze projecten hadden één ding gemeen; Er werd gebruik gemaakt van een aangepaste versie van Android of een compleet nieuw besturingssysteem, en dat leverde problemen op en dit was dan ook de grootste reden dat het concept van wearables nooit echt vlucht nam.
Standaard
Door support van een gigant als Google met een besturingssysteem wat zo breed gebruikt wordt is het mogelijk een standaard te stellen waar gebruik van gemaakt kan worden door iedereen. Zo introduceerden ze die standaard in de vorm van Android Wear; een besturingssysteem geoptimaliseerd voor wearables/smartwatches en daarmee meteen de grootste stap voorwaarts voor dit segment tot nu toe. Niet in de laatste plaats omdat dit nieuws gepaard ging met Samsung, Motorola en LG die hardware toonden die gebruik zal gaan maken van dit besturingssysteem. Het domein van de wearables is daarmee definitief niet langer voornamelijk toegankelijk door de techie, nerd of early-adopter, maar voor iedereen.
Voor iedereen
Nu ook Sony komt met een metalen Smartwatch 3 op androidwear lijkt de doorbraak compleet. Het apparaat met bluetooth dient te koppelen met een Android-toestel. Met de Android Wear-app kun je vervolgens apps installeren en gebruikmaken van de mobiele dataverbinding van je smartphone.
Auto
Hyundai introduceerde deze maand een app voor Androidwear waarmee de auto op afstand te starten is onder de naam Blue Link. Met Blue Link kunnen gebruikers meerdere dingen doen. Zo is het mogelijk om deuren op slot te zetten, de auto te starten, lichten aan te zetten en te toeteren. Dat alles draadloos vanaf de wearable. Ook helpt de app om je auto terug te vinden als je hem op een druk parkeerterrein hebt gezet en je weet niet meer waar. Autopech? Dan kun je de app gebruiken om hulp te bellen.
Geleidelijke doorbraak
Ja er is nog heel veel aan te merken op de stabiliteit van Android Wear. Maar het gaat zoals alles bij Google in kleine stapjes vooruit zonder spectaculaire aankondigingen volgens het proces van continue verbetering. Na een jaar kom je dan tot de conclusie dat er vel veranderd is maar op welk moment was niet echt duidelijk. Plotseling heeft iedereen een smartwatch dit jaar en wanneer het begon dat weten we niet meer.
Marco den Engelsman
Hoodredacteur
marco@digitailing.nl