in

BBC-biografie Jane Austen

Het nieuwe bbc-kostuumdrama ‘Miss Austen Regrets’ is verkrijgbaar op dvd bij Just Entertainment. Niet alleen scholieren en studenten, maar iedereen die geïnteresseerd is in kostuumdrama’s, Engelse literatuur en geschiedenis, gunt deze biografie een kijkje in het leven van de beroemde schrijfster Jane Austen. Het verhaal is gebaseerd op dagboeken en brieven van de schrijfster, die een openhartige blik geven in de laatste jaren van haar leven.

Jane Austen is bekend van literaire klassiekers als ‘Pride and Prejudice, ‘Sense and Sensibility’ en ‘Emma’ die stuk voor stuk zijn verfilmd of als tv-serie zijn uitgebracht. Over haar dagelijks leven is echter weinig bekend. Deze documentaire brengt daar verandering in en biedt een blik achter de schermen.

Als deze verfilming begint is Austen al bijna veertig en nog steeds ongehuwd. Haar nichtje vraagt haar om hulp bij het uitzoeken van een echtgenoot; een advies dat ze in haar boeken gemakkelijk geeft, maar dat in het echte leven een stuk moeilijker blijkt. Austen wordt op deze manier geconfronteerd met haar eigen keuzes, zoals het weigeren van een huwelijksaanzoek met een rijke man. Wellicht had ze haar familie voor financiële problemen kunnen behoeden als ze het huwelijk was aangegaan. Moet ze haar nichtje adviseren om een verstandige keuze te maken of te wachten op echte liefde? Zelf heeft zij die immers nooit gevonden.

Zoals gewoonlijk is de bbc-productie tot in de details de moeite waard. Alsof je in het verleden kijkt en alles ziet gebeuren. Actrice Olivia Williams geeft Jane Austen een driedimensionaal karakter en laat alle facetten van haar personage naar voren komen. Een gevierd schrijfster die terugblikt op haar leven en zich afvraagt of ze de juiste keuzes gemaakt heeft.

Nieuwe serie Energy Speaker Systems

Introductie nieuwe serie P2 kaarten