in

DigiFocus: Chinese topkwaliteit in audio

Een Chinees bedrijf dat Engelse audiomerken overneemt en ze vervolgens in China een tweede jeugd geeft, dat is The International Audio Group. Michael Cheng een van de twee broers die het bedrijf in 1990 startte, is een grote fan van HiFi en altijd op zoek naar nieuwe audiomerken. Bekende namen dat het bedrijf voert zijn Castle, Mission en Wharfedale – beroemd voor luidsprekers – en Audiolab en Quad voor elektronica.

Namen uit een periode waar High Fidelity als standaard werd gezet en consumenten massaal een kwaliteit audio set in huis haalden. IAG is op het spoor die tijden te laten herleven. Dat Chinezen wel degelijk weten hoe ze kwaliteitsproducten moeten maken blijkt in dit bedrijf.

Audiprofessionals
Het is een aantal Engelse audio enthousiaste profi’s die de Chinese producent ondersteunen. Zij wonen ook op de countryclub aan een prachtige vijver in een tropisch groen bos op de oude vestiging. Een onderkomen dat onderdeel is van de fabriek en hoofdkantoor van het bedrijf in Shenzhen, China. Wonen en werken gaat vaak samen in China. Dat het ook heel aangenaam kan zijn, bewijst deze opzet.

Geluidsgeweten
Peter Comeau is hoofd van de afdeling Acoustic Design. Hij ontwerpt zijn hele leven al luidsprekers. Voor Wharfedale is hij van onschatbare waarde en ook in China is hij het geluidsgeweten van de firma. Hij is de oren van IAG en verantwoordelijk voor de geluidskwaliteit die uit elke nieuwe speaker komt. In de vele testruimtes in het hoofkantoor staan alle mogelijk typen luidsprekers in combinatie met de versterkers. Daar testen de ontwerpers en luisteren klanten naar audio zoals het bedoeld is.

High res audio
Goede kwaliteit audio betekent voor veel mensen dat het er alleen maar goed uitziet. Steeds vaker blijken mensen behoefte te hebben aan echt goed geluid. Er is een enorme opleving in de verkopen in vinyl de vraag groeit enorm: 15 procent per jaar! Maar het grootste gedeelte van de mensen draait het niet maar hangt het aan de muur. ”Schrikbarend” noemt Europees Sales Manager van de IAG Jamie O’Callaghan het. “Het heeft meer te doen met de hopster retro trend dan met de waardering voor muziek.” Deze voormalige DJ uit het Engelse Birmingham, heeft na een carrière in de Retail van HIFI apparatuur, gekozen voor een Chinees avontuur: “Het is tijd dat de industrie de audio-industrie gered wordt door een betere kwaliteit audio input. Dan ontstaan er ook meer mogelijkheden. Steeds meer mensen bezoeken concerten waar ze in ruimtes als Ziggo Dome muziek op hoge kwaliteit genoegen nemen. Ik kan me gewoon niet voorstellen dat ze dan genoegen nemen met de kwaliteit welke de huidige streaming diensten bieden. De nieuwe standaard “High res audio” zal een markt openen en die mensen ook thuis de muziek kan laten horen.“

De kans is groot dat dit gaat gebeuren als Apple HighRes audio introduceert met zijn streaming Apple music dienst. “Op dat moment wordt elke Applegebruiker een potentiele klant voor de aanschaf van hoge kwaliteit audio-apparatuur,” zo denkt ook Theo Wubbolts de Nederlandse importeur van de merken Audiolab en Mission.

Verplaatst
In de nieuwe fabriek van de IAG group in de provincie, draait alles om kwaliteit.

Op het enorme fabrieksterrein wonen en werken meer dan duizend mensen. Bezoekers krijgen een plek in het fabriekshotel. Een als een tempel omgebouwd onderkomen dat de uitstraling heeft van vervlogen tijden. IAG heeft zijn productiefaciliteiten een aantal jaren geleden verplaatst naar Ji-An op verzoek van de Chinese regering die een betere spreiding van de industrie over China wil bevorderen. Het bedrijf kreeg financiële support en was in staat een hele nieuwe plant op te bouwen.

Topkwaliteit
Vrijwel alle onderdelen van de hifi-audiosystemen maakt IAG zelf. Het scheppen van het papier voor de luidsprekerconus, het wikkelen van draad voor de spoelen, het frezen, zagen, fineren en aflakken van het hout overal zijn machines en handen voor. Voor alles geldt dat het perfect afgewerkt moet worden en juist dat is de verantwoordelijkheid van de productiemanager Mumbashar Ali. Deze Engelsman heeft bij formule 1 merk Maclearen geleerd wat productie is. Kennis die hij nog dagelijks in de praktijk brengt. Of het nu de elektronicaproductie of het pianolakken van het hout is, Ali tolereert geen fouten. Na jaren de productie bij Wharfedale geleid te hebben, doet hij het nu, na de overname, in het verre China. Vier maanden in de fabriek en dan een maand naar huis. Elk onderdeel krijgt de persoonlijke goedkeuring van Ali en hij rust niet tot alle mensen getraind zijn het werk te doen volgens zijn hoge kwaliteitsstandaard. De plant kent een enorme diversiteit aan machines die elk schroefje, frame, printplaat of spoel maken. En natuurlijk heel veel handen die waarmaken dat de iconische merken als Quad, Wharfedale, Audiolab en Mission beloven. Topkwaliteit geluid zonder concessies.

Geen twijfel
Een wel heel speciale afdeling is de productie van Elektrostatische luidsprekers. Deze platte grote ELS speakers werden oorspronkelijk ontwikkeld door Peter Walker; de oprichter van Quad. Het voor die tijd, spectaculaire ontwerp van een speaker zonder luidsprekers, die werkt als een condensator is nog steeds in productie. Dat zonder veel af te wijken van het oorspronkelijke ontwerp uit 1953 en vaak nog met de machines uit die tijd. Speciaal opgeleide mensen maken deze bijzondere boxen de geroemd worden voor hun uitstekende geluid en bereik. Een geluidstest in een van de riante demoruimtes overtuigt iedereen die nog twijfelde.

De Distributeur voor de Benelux is:
www.quad-raad.nl

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

DigiFocus: IFA expandeert naar China

Slechts helft ondernemingen heeft functionerende website