in

DigiTest: DJI Mini 3 Pro review

Op Landgoed Duin & Kruidberg mocht Digitailing een allereerste proefvlucht maken met de DJI Mini 3 Pro.

Ik heb nu een tijdje gevlogen met de DJI Mini 3 Pro. Voordat ik in detail ga, wil ik eerst zijn sterke en zwakke punten toelichten en opvallende zaken bespreken. Ik kan al wel, zonder twijfel, zeggen dat de prestaties zeer goed zijn, met een zeer hoge kwaliteit foto’s en video’s. Nu heb ik net als veel mensen problemen gehad met het bereik en de signaalsterkte, zelfs de verbinding was niet altijd even solide. Ik ga hier verder niet op in want de drone zelf is eigenlijk best goed.

Ontwerp

De Mini Pro 3 heeft dit jaar een behoorlijke re-design gehad, vergelijkend met de Mini 2, de originele Mavic mini of de Mini SC. Ik vind het een vrij functionele drone en het uiterlijk is eigenlijk best gaaf. De kwaliteit is redelijk vergelijkbaar met die van de Mini 2.

Deze drone (250 gram) moest licht zijn, dus hij is niet voorzien van hoogwaardige materialen zoals in de Mavic 3 of de Air 2s. Die drones voelen stevig aan als je ze vasthoudt en de Mini Pro 3 voelt wat flets aan, bijna een beetje speelgoedachtig, maar ik moet zeggen dat van alle minidrones die op de markt verkrijgbaar zijn, dit waarschijnlijk een van de best gebouwde drones is.

Een van de grootste nieuwe kenmerken van de Mini 3 Pro, is dat er een nieuwe controller meegeleverd wordt. De DJI RC wordt geleverd met een ingebouwd scherm, is goed van gewicht, comfortabel en mooi vormgegeven, al zeg ik zelf. Daarnaast snel te installeren en je hoeft je geen zorgen te maken over het aansluiten van je smartphone, maar nog belangrijker je hoeft je geen zorgen te maken over telefoon compatibiliteit.

De DJI RC is uitgerust met een 700 nits scherm. 700 nits is prima, en in tegenstelling tot vliegen met een Iphone, die helder en mooi opstart, wordt die niet warm. En met de zonnige dagen hier in Frankrijk wordt mijn iPhone snel warm en dimt die behoorlijk wat hem haast onbruikbaar maakt. Daarom gebruik ik liever de controller.

Mini Pro 3.

Behoorlijke vooruitgang ten opzichte van de DJI Mini 2. Normaal gesproken zijn updates marginaal, maar deze drone heeft een complete make-over gehad in zowel het ontwerp als in de functies die het biedt. Dat is ook de reden waarom DJI heeft besloten om het de Mini ‘PRO’ 3 te noemen.

De Mini Pro 3 vliegt automatisch langs obstakels door de sensoren aan zowel de voorkant als achterkant en natuurlijk ook de naar beneden gerichte sensoren. De Mini Pro 3 is in staat om op te nemen in 4k 60. De intelligente ‘flight functions’ die aan boord van de Mini Pro 3 zitten, zitten ook in de meer geavanceerde drones (Air 2s en Mavic 3). De actieve track point of interest en spotlight voor het maken van hyperlapses zijn vrij uniek voor zo’n lichte drone. Behalve al de gave functies die zijn toegevoegd vliegt de Mini 3 Pro direct, zonder allerlei zaken in te moeten stellen. Normaliter zijn lichte drones niet zó start-to-fly.

Het vliegen zelf is stabiel en je hebt nooit het gevoel dat je met speelgoed aan het spelen bent.

Een andere leuke eigenschap van de Mini Pro 3 is dat deze camera verticaal kan draaien en dat maakt het mogelijk om verticale video’s op te nemen. De meeste mensen zullen altijd horizontaal filmen maar DJI speelt hiermee in op social media, waarin je direct fantastische beelden op Instagram kan delen.

De slimme vlucht functies zijn leuk, de nieuwe obstakel vermijding is leuk, maar de grootste verbetering in mijn mening is de camera, die zoals vermeld kan opnemen in 4k 60, en een vast diafragma heeft van 1,7. Dat betekent goede prestaties bij weinig licht. Over het geheel genomen is de kwaliteit die hij vastlegt absoluut verbluffend, de kleuren zijn natuurlijk en de sensor is wat groter dan zijn voorganger. Met de Mini Pro 3 krijg je de kwaliteit van een drone uit het hogere segment en doordat die maar 250 gram weegt mag je er licentie vrij mee vliegen in (in ieder geval) Nederland.

Camera

De manier waarop de Mini Pro 3 is ontworpen maakt het mogelijk om tot 60 graden te kantelen, wat hoger is dan elke andere drone die DJI verkoopt. De Mavic 3 kan slechts tot 35 graden kantelen! Ongelofelijk dus voor de Mini Pro 3. Dat kantelen maakt je een stuk creatiever omdat je een aantal unieke perspectieven kunt krijgen. Nu ga je natuurlijk niet constant naar de lucht filmen, maar het mooie is dat je met deze hoek rechtuit kunt filmen in de sportstand, omdat normaal gesproken de camera door de snelheid een beetje naar beneden valt.

default

Prestaties

Vliegen op winderige dagen is best grappig, natuurlijk heeft hij wat moeite met de wind, maar ik moet zeggen dat hij vrij makkelijk corrigeert. Ik heb geen extra accupack, die je wel nodig hebt als je op dit soort dagen wat langer wil vliegen.

Omdat deze drone minder dan 250 gram weegt is het een goede optie en in sommige landen de enige optie om mee te vliegen. Door de handzaamheid is het ook fijn om mee te nemen op reis. Wel handig om dan een case aan te schaffen. Zoals deze: https://droneshop.nl/carrying-case-dji-mini-3-pro-drone

Met de meegeleverde batterij kun je 34 minuten vliegen, met de Plus batterij maak je daar 47 minuten van, deze is overigens niet in elk land verkrijgbaar. Let er wel op dat de Plus Batterij niet aan de eisen voldoet, omdat het gewicht dan meer dan 250 gram is, iets om rekening mee te houden.

Recap

Al met al een fantastische drone en hij heeft zelfs mijn verwachtingen overtroffen. Ik beveel deze drone absoluut aan, zeker als je niet te veel geld wilt uitgeven maar toch een goed presterende drone wil hebben.

NOTE: Bij aanschaf van de drone dien je deze te registreren bij de RDW, en meld je aan via het platform zodat je daadwerkelijk overal kan vliegen.

CAP + Smart Controller: € 999,-

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

29 procent Nederlanders werkt het liefst zonder collega’s

Ontdek de nieuwste producten en innovaties van JBL & Harman Kardon