in

DigiTest: DJI Mavic Air 2 drone review

WOW… Wát een speelgoed voor volwassenen is dit zeg! DJI was zo vriendelijk om één dag voor mijn vakantie de DJI Mavic Air 2 drone naar ons op te sturen voor een review (tijdens mijn vakantie).

Stiekem wilde we hier bij Digitailing al veel eerder aan de slag met een drone, maar eigenlijk kon het niet mooier dan in combinatie met een vakantie naar Denemarken. Want mooie foto’s en videos maken op vakantie doen we allemaal maar met ‘next level’ drone beelden ben je pas echt de bom bij familie, vrienden en social media.

Laat ik beginnen te zeggend dat ik voor deze review geen extra apparatuur (lees laptop met Adobe Premiere) heb meegenomen om bijvoorbeeld te monteren. Alle beelden zijn dus gemaakt binnen de DJI App met montage functie, op een iPhone 11 Max. Helaas heb ik niet alle functies kunnen testen aangezien ik ook nog wat tijd met mijn zoontje en vriendin moest doorbrengen.

Eerste indruk

Zoals ik al aangaf kwam de Mavic Air 2 precies één dag voor onze vakantie binnen en heb dus even snel gecheckt of alles in de doos/tas aanwezig was. Drone in de koffer, koffer achterin de auto en rijden maar… Op naar Søndervig, Denemarken. De toegestuurde drone kwam in het ‘Fly More Combo’ pakket, dat wil zeggen met extra accu’s, lenzen en propellers (zie hieronder voor de complete lijst). Vooral de extra accu’s blijken eigenlijk een onmisbare toevoeging ten opzichte van de aanschaf van de versie zonder ‘Fly More Combo’.

De vorige persoon die dit reviewexemplaar onder handen had genomen, had de propellers nog op de drone laten zitten en tevens het kabeltje voor de connectie tussen iPhone en afstandsbediening. M’n hart stond namelijk stil toen ik dat kabeltje niet kon vinden. Dit kabeltje is onmisbaar voor de communicatie tussen afstandsbediening, iPhone (met DJI App) en de drone zelf. Op de plek waar je de iPhone in de afstandsbediening schuift zit een ruimte waar het kabeltje zich bevind, erg handig omdat je die dan niet steeds opnieuw hoeft te verbinden. Gelukkig kwam hij daar dus tevoorschijn.

Vond het namelijk best een beetje spannend en had geen idee hoe het zou voelen op de Mavic Air 2 te besturen

De drone zelf weegt iets meer dan 500 gram en is ingevouwen 18 cm lang, 10 cm breed en 8,5 cm hoog, waarna je de pootjes uitklapt als een spin en de drone zijn herkenbare vorm krijgt wordt dit 18 cm lang bij 25 cm breed. Na het uitklappen van de drone plaats ik mijn iPhone in de afstandsbediening en verbind deze met het eerder genoemde kabeltje. Voordat ik begin met vliegen heb ik natuurlijk eerst de DJI app geïnstalleerd en opgestart, en had ik voor die tijd al flink wat beginners filmpjes op YouTube bekeken. Vond het namelijk best een beetje spannend en had geen idee hoe het zou voelen op de Mavic Air 2 te besturen.

Ready, set… GO!

Alle voorbereidingen gedaan, veiligheidstappen doorlopen in de DJI App en klaar voor mijn eerste vlucht. Drie seconden de powerknop van de afstandsbediening indrukken en tevens op de powerknop op de drone geven het laatste zetje. Nu ben ik echt klaar, m’n hart klopt in mijn keel… De linkse knop op de afstandsbediening zorgt voor opstijgen en landen, indrukken dus en daar gaan we. De Mavic Air 2 schiet een paar meter de lucht in en de propellers maken een flink gezoem, erg herkenbaar drone geluid. Daar blijft hij hoveren tot ik m’n opgeschroefde joysticks gebruik op de afstandsbediening. Linker stick naar boven is stijgen en omgekeerd is dalen, de linker stick kan ook de drone op z’n plek doen draaien (helemaal rond uiteraard. Rechter stick naar voren is drone naar voren, hoe meer naar voren hoe harder en omgekeerd hetzelfde recept. Blijft alleen de naar links en naar rechts optie nog over, dat doe je ook met de rechter stick.

Na een wat onzeker begin krijg ik aardig de smaak te pakken en ik laat de Mavic Air 2 mooie bochten maken

So far voor de basics! Het is de bedoeling dat je de joystick bewegingen gaat combineren om het vliegen een beetje onder de knie te krijgen en dat duurt best wel even. Echter kan er weinig fout gaan want ‘sticks los’ is een hoverende drone op de plek waar je stopt. Ik had me voorgenomen om mijn eerste batterij/accu (25 minuten) te gebruiken om het vliegen een beetje onder de knie te krijgen, foto’s schieten en filmen komt later wel. Na een wat onzeker begin krijg ik aardig de smaak te pakken en ik laat de Mavic Air 2 mooie bochten maken, merk wel dat ik nog te veel naar de drone zelf kijk in plaats van op het scherm van mij iPhone. Daar wordt uiteraard het beeld van de drone weergegeven en zie je dus wat hij ziet. Dit vliegt een stuk rustiger zonder elke keer op te kijken waar de drone zich bevind.

Specificaties en coole opties

Voordat ik foto’s ga nemen en – nog beter – video’s ga opnemen, eerst eens opsommen wat de Mavic Air 2 allemaal aan boord heeft, wat dit is redelijk indrukwekkend!

Door de camera sensor ter grote van een 1/2 inch kan deze foto’s vastleggen met maar liefst 48MP en video in 4K op 60fps. HDR voor foto, video en Panorama opnamen en 8K hyperlaps en quickshots. Met een volle accu kan je tot wel 35 minuten vliegen, afhankelijk van wind en de stand waarin je vliegt. De camera herkent de omgeving en zal altijd proberen het optimale beeld uit de situatie te halen. Zo herkent deze zonsondergang, lucht, gras, sneeuw en bomen.

Een wat meer drone gerichte optie is de FocusTrack, dit werk echt heel intuïtief! Je kan kiezen uit Active Track 3.0, Spotlight 2.0, and Point of Interest 3.0. Deze optie heb ik veelvuldig gebruikt in verschillende situaties. Zo selecteer je op je smartphone het object dat je bijvoorbeeld wilt volgen, ook hier herkent de camera wát je selecteert. Er verschijnt een poppetje als je een mens selecteerde of een auto, en zelfs een boot wordt herkent. Selecteren dus, aangeven dat je wilt volgen (van achter of parallel) en opnemen maar. Zo makkelijk is het, met POI kan je de drone bijvoorbeeld rondom je geselecteerde object laten cirkelen en met spotlight zal de camera continue het door jou geselecteerde object in beeld nemen maar ben je wel vrij om zelf rond te vliegen. Check m’n filmpjes en dan herken je de verschillende opties gelijk.

Nog een geniale optie zijn de Quickshots, deze bieden de mogelijkheid om zeer eenvoudig mega coole shots te maken zonder dat je daarbij de afstandsbediening nog nodig hebt. Er zijn vijf opties; Dronie, Circle, Helix, Rocket, Boomerang, Asteroid. Rocket heb ik bijvoorbeeld toegepast bij het Rambostijl filmpje in het hooirollenveld. Je kiest het Quickshot effect dat je wilt toepassen, geeft aan hoe hoog of ver je de drone wilt laten gaan, drukt op ‘GO’ en de Mavic Air doet verder de rest. Dit geeft dus heel eenvoudig super filmische beelden.

OcuSync 2.0 zorgt ervoor dat je beeld in 1080p op je scherm wordt weergegeven tot wel tien kilometer. Dit wordt mogelijk gemaakt door de automatische dual-frequentie van 2.4 en 5.8GHz en dit komt tevens de veiligheid ten goede.

Het filmpje met de auto heb ik in de montage wat versneld maar we reden daar op sommige stukken vijftig kilometer per uur. De drone kan in sportstand overigens tot wel achtenzestig km/u. Dat brengt me gelijk op de drie standen; de meest gebruikte standaard modus, de voor sport bedoelde variant en de tripod optie waarmee je hele mooie slowmotion en smooth videobeelden schiet.

Zoals ik al aangaf was ik zeer gecharmeerd van de active tracking, dit gaat nog een stukje verder dan eerder beschreven. De Mavic Air 2 heeft namelijk ook sensoren welke zorgen dat obstakels worden ontweken. Zowel voor, achter en onder zijn die sensoren aanwezig. Check onze fietstrip en zie hoe dit werkt als we door het bospad rijden. De drone houdt alle bomen in de gaten en probeert ons toch zo goed mogelijk actief te volgen.

Montage in DJI App

Binnen de DJI app welke je gebruikt voor het besturen van de drone kan je dus ook monteren. Niet zo professioneel als in bijvoorbeeld Adobe Première Pro maar je hebt best veel mogelijkheden. Al mijn filmpjes zijn via deze app gemaakt en zijn eigenlijk super te gebruiken voor Social Media. Een nadeel is wel dat je beelden dan niet HDR meer zijn en deze bij exporteren omgezet worden naar 1080p.

De beelden haal je draadloos binnen vanaf de drone zodra je klaar bent met vliegen. Je kan ook de Micro SD kaart uit de drone halen om de beelden over te zetten op bijvoorbeeld je laptop. In mijn filmpjes heb ik ook zoveel mogelijk opties laten zien van de mogelijkheden binnen de DJI app. Zoals bijvoorbeeld, titels en muziek toevoegen en mooie overgangen gebruiken tussen de geschoten scènes. Knippen en versnellen in scènes, slowmotion toepassen en beeld omgekeerd afspelen. Super leuk om mee te spelen, maar ook best tijdrovend.

Conclusie

Een aantal mogelijkheden heb ik door tijdgebrek (tja, ik moest ook mee naar Legoland en andere uitstapjes namelijk) niet kunnen testen. Zoals bijvoorbeeld de hyperlaps functie en het gebruik van filter lenzen maar daar hoop ik binnenkort aandacht aan te besteden. Want één ding is zeker, ik ga deze DJI Mavic Air 2 Fly More Combo aanschaffen. Dronny zoals ik hem liefkozend noem, gaat (zodra ik m binnen heb) vanaf nu elke vakantie en weekendjes weg mee. Je kijkt namelijk heel anders naar de plaatsen die je bezoek… overal zie ik nu mooie plekken waar ik Dronny kan laten opstijgen. Montage gaat dan in een professioneel pakket en ik wil hem ook gaan inzetten voor opdrachten in Studio Kaboem (onze vormgeefstudio). Voor € 1.000 heb ik er de komende jaren zeker een nieuwe hobby erbij. Moet me alleen wel even gaan verdiepen in alle veiligheidseisen en m’n drone vliegbrevet halen!

Standaard meegeleverd (in fly more combo)

  • Handleiding
  • Afstandsbediening
  • Accu (3x)
  • Acculader
  • Voedingskabel
  • Charging hub
  • Schoudertas
  • Low Noise Propellers (6 stuks)
  • Gimbal beschermer
  • RC kabels (lightning, micro USB en USB-C)
  • RC kabel sliders (1 grote en 2 kleine)
  • Micro USB kabel
  • Usb adapter
  • Reserve joystick (2x)
  • Powerbank adapter
  • Filterset (ND16, ND64, ND256)

Reacties

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Gezondheidsmaatregelen in de winkel stellen 80 procent van de consumenten gerust

T-Mobile Thuis wint Provider Award