in ,

DigiTest: Epson EF-100W/B laserprojector

Er zijn natuurlijk al best veel kleine beamers op de markt, maar als projectorspecialist Epson een draagbare laserprojector op de markt brengt nemen we deze graag onder handen voor een review.

Met een langste zijde van 23 centimeter is deze laserprojector de kleinste in het Epson-assortiment en sinds deze zomer op de markt. Bedoelt voor thuisgebruikers maar uiteraard makkelijk om mee te nemen voor een avondje op visite bij familie of buren.

Look & Feel

De EF-100W/B is verkrijgbaar in wit met aluminium omlijsting aan de voorzijde of de versie die wij gebruiken voor onze review met matzwarte behuizing en bronzen omlijsting. De zwarte variant heeft een chique uitstraling en is zoals aangegeven zeer compact maar voelt toch stevig aan en heeft een gewicht van rond de 3 kilo. Een handzaam formaat dus dat je zo onder de arm meeneemt om op locatie een film te kijken of te gamen. Een bijpassende schoudertas zou een mooie toevoeging kunnen zijn, misschien in de toekomst?

Installatie & gebruik

Zoals tegenwoordig bij bijna alle apparaten is de installatie zeer eenvoudig en kunnen beginnende gebruikers een handleiding starten en er tegelijkertijd achterkomen wat de mogelijkheden zijn van deze projector met afstandsbediening.

We steken de stekker in het stopcontact en verbinden een PC middels HDMI met de projector, dit kan uiteraard ook een tablet of gameconsole zijn. De geprojecteerde content is zelfs met daglicht goed zichtbaar en brengt een beeld van ongeveer 150 inch (zo’n 380 cm) op onze witte muur. Het beeld wordt ook automatisch aangepast zodat er geen vervorming optreed bij de weergave.

Een minpunt vinden we dat je niet rechtstreeks content van Smartphone naar projector kan sturen, directe koppeling is niet mogelijk. Uiteraard kunnen we dit oplossen door een Google Chromecast aan te sluiten. Het geluid van de ingebouwde speakers is goed te noemen en er is ook een optie om via Bluetooth een soundbar of koptelefoon aan te sluiten.

Handig is ook dat de projector op zijn kant of achterkant te plaatsen is voor verticaal beeld of projectie op het plafond. Zo konden we tijdens Halloween mooie spookbeelden op het staande raam (met wit gordijn) van onze studio projecteren. De kabels zijn ook makkelijk weg te werken door de verwijderbare achterzijde.

Conclusie

Ondanks dat de projector geen Full HD projecteert maar 720p is het beeld wel erg goed te noemen, ook met omgevingslicht. De aanschafprijs van om en nabij de € 900,- is wel flink maar de lichtbron gaat dan ook 20.000 uur mee. Naast thuisgebruik kan je als kleine ondernemer ook profiteren van deze compacte projector en gemakkelijk op locatie presentaties geven.


Specificaties op een rij:

 • Stijlvolle afwerkingen (EF-100W wit en zilver/EF-100B zwart en koper)
 • Compact (B x D x H:210 x 227 x 88 mm)
 • Lichtgewicht (2,7kg)
 • Duurzame en hoogwaardige laserlichtbron (20.000 uur/ 12.000 uur**)
 • Zelfs bij daglicht heldere en realistische beelden (3LCD technologie, 2.000 lumen, 2.500.000:1 dynamisch contrast)
 • Grote schermgrootte (tot 150 inch)
 • HD-resolutie
 • Projecteer op vrijwel elk oppervlak in elke richting (laserlichtbron, luchtgaten en stroomkabel zijn aan de zijkant geplaatst)
 • Probleemloze installatie (handleiding, afstandsbediening)
 • Automatische beeldaanpassing (keystone-correctie verticaal +/- 45, horizontaal +/- 40)
 • Content streamen is gemakkelijk (1x HDMI 2.0,1x USB)
 • Eenvoudige opties voor geluid (ingebouwde 5W-luidspreker, Bluetooth audio-connectiviteit, koptelefoonaansluiting)
 • Weinig ventilatorgeluid (26db/29db)
** Gebaseerd op het kijken van content gedurende 5 uur per dag met de projector ingesteld op de Eco-modus.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Tweespalt in Nederland over verkoopdag Black Friday

ASUS brengt ProArt StudioBook Pro X en Pro 17 uit