Vier belangrijke retailers uit de doe-het-zelf-sector doen gezamenlijk een oproep aan hun leveranciers om artikelgegevens te delen via GS1 Data Source. Intergamma, Bouwmaat, DGN Retail en bol. com wijzen op het belang van juiste en volledige productinformatie vooral om in hun online activiteiten beter te kunnen presteren. Voor tachtig procent van de artikelen is het datamodel van GS1 Data Source daarom voorzien van extra e-commerce velden. Directeur e-commerce Lieke Luttmer van Intergamma: “Gebruik van GS1 Data Source wordt een ‘license to operate’.”
Retailers in de doe-het-zelf-sector zien hun wereld door de digitale revolutie flink veranderen. “Wij zien dat consumenten zich steeds meer online oriënteren, ook als ze niet hun bestelling online plaatsen. Voordat ze naar de winkel komen, hebben ze al een selectie van producten gemaakt en zich in de specificaties verdiept. Dat bol.com hier nu aan tafel zit, zegt genoeg”, vertelt Lieke Luttmer, directeur e-commerce van Intergamma.
Bol.com voert sinds 2012 doe-het-zelf-artikelen in zijn assortiment. Inmiddels zijn dat er 200.000. “De basisinformatie staat online, maar dat is niet voldoende. De klant is immers erg verwend en wil niet worden teleurgesteld. We zullen veel meer productinformatie moeten bieden om te voorkomen dat hij iets anders krijgt dan verwacht”, stelt Marco de Vries, verantwoordelijk voor content management solutions bij Bol.com. “Bovendien leidt betere productinformatie tot meer omzet. Betere informatie zorgt voor een betere ontsluiting via Google, een betere vindbaarheid en dus meer omzet.”
80 procent van het assortiment
De vier retailers hebben het afgelopen jaar een flinke inspanning geleverd om het datamodel van GS1 Data Source uit te breiden met specifieke e-commerce-velden. Voor 1300 ‘bricks’ (productgroepen) zijn opgeteld 1200 verschillende attributen (zoek-, selectie- en filterkenmerken) gedefinieerd – tussen de vijf en tien attributen per brick. Op deze manier is nu 80 procent van het assortiment verrijkt en opgenomen in het datamodel dat op 8 juli is geïntroduceerd. De overige 20 procent wordt nog voor het einde van het jaar toegevoegd.
Oproep gebruikmaken GS1 Data Source aan pakweg 350 leveranciers
Dit voorjaar hebben de pakweg 350 leveranciers in de doe-het-zelf-sector al een brief ontvangen met de oproep om aan te sluiten op GS1 Data Source en gebruik te maken van het nieuwe datamodel. Op een goed bezocht congres in het Evoluon in Eindhoven legden Intergamma, Bouwmaat, DGN Retail en bol.com nog eens uit wat het belang is van artikelgegevens en productinformatie. Dat belang betreft niet alleen e-commerce, maar bijvoorbeeld ook de wettelijke verplichting om in doe-het-zelf-winkels en-webshops informatie over gevaarlijke stoffen te kunnen geven. Leveranciers dienen daarin een actieve rol te spelen.
Hoger op directieagenda
De retailers benadrukken het belang om gezamenlijk op te trekken als het gaat om artikelgegevens – niet alleen met andere retailers, maar ook met leveranciers. Gertjo Janssen, algemeen directeur van DGN Retail (Hubo, Multimate): “Wij zijn een organisatie voor zelfstandige ondernemers die weten dat ze zonder samenwerking nergens komen. Dat geldt ook voor artikelgegevens. Iedereen rijdt een andere auto, maar stopt dezelfde benzine erin. Die kant moeten we op.”
Directeur Rob Klifman van Bouwmaat vraagt directies van leveranciers om data en datakwaliteit hoog op hun agenda te plaatsen. “Op directieniveau krijgt dit nu onvoldoende aandacht. Juist op dat niveau hebben we mensen nodig die zich sterk maken voor een betere uitwisseling van artikelgegevens.” Hij krijgt bijval van Luttmer: “Het zal misschien nog enkele jaren duren voordat het zover is, maar op een gegeven moment wordt dit een hygiënefactor. Of anders gezegd: een ‘license to operate’.”