in

Driekwart webwinkels biedt iDEAL

De consument kan bij ongeveer driekwart van de Nederlandse webwinkels met iDEAL betalen. Daarmee is het systeem veruit de meest aangeboden betaalmogelijkheid. Andere betaalmogelijkheden zijn overschrijving, creditcards en rembours.

Webwinkels bieden gemiddeld 3,7 betaalmogelijkheden aan. Bijna de helft van de webwinkeliers ontmoedigt het gebruik van bepaalde betaalmiddelen door hiervoor kosten in rekening te brengen. Voor iDEAL wordt dit verhoudingsgewijs weinig gedaan, zo blijkt uit onderzoek van Currence, de eigenaar van iDEAL. In totaal stuurt ongeveer tweederde van de webwinkels op het gebruik van de betaalmogelijkheden. Ontmoedigen komt het meest voor. Daarnaast heeft ruim een derde van de webwinkels de betaalmogelijkheid waar de voorkeur naar uitgaat reeds vooraf aangevinkt. Dit komt het meest voor bij iDEAL, gevolgd door overschrijving. Sommige webwinkels belonen het gewenste gebruik, door extraatjes aan te kondigen of de verzendkosten te verminderen.

Als webwinkels kosten in rekening brengen, dan gebeurt dit in veruit de meeste gevallen voor betalingen onder rembours, op afstand gevolgd door betalingen met creditcard. Voor deze betaalmogelijkheden rekenen webwinkeliers de hoogste kosten: gemiddeld rond de 9,50 euro. iDEAL is één van de betaalmiddelen waarvoor webwinkeliers het minst vaak kosten in rekening brengen.

Slechts weinig webwinkels gaan op hun site in op de veiligheid van betalen. Tien procent van de webwinkels geeft in algemene zin iets aan op hun website over de veiligheid. De helft van deze webwinkels verbindt aan veilig betalen een specifiek betaalmiddel. In alle gevallen is dat iDEAL. Uit eerder onderzoek bleek al dat driekwart van de online kopers iDEAL als veilig ziet.

Nokia neemt Navteq over

Eminent lanceert nieuwe productgroep