in

Eisenpakket voor corona-app getuigt van “tenenkrommende onwetendheid”

Experts hebben cruciale ontwikkelingen gemist – Dat de eerste ronde voor de corona-app van minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid dramatisch eindigde in een comedy of errors is misschien wel in de laatste plaats de minister te verwijten, stellen Jurriaan Krielaart en Michel de Ru van techbedrijf MarkLogic.

Zij zien vooral hoe de betrokken experts met adviezen strooien die goed aansluiten bij de publieke opinie, maar tevens getuigen van een “zorgwekkend gebrek aan kennis op het gebied van datamanagement”.

Het bedrijf heeft zich bewust niet gemengd in de stoelendans om het leveren van een app. “Wij zijn geen app-bouwers, dus het kwam niet in ons op om ons ermee te bemoeien”, zegt Michel de Ru, Senior Principal Solutions Engineer van het bedrijf. “Maar gaandeweg werd steeds pijnlijker duidelijk dat de hele discussie over datamanagement en privacywaarborgen op achterhaalde kennis is gebaseerd.”

Maar gaandeweg werd steeds pijnlijker duidelijk dat de hele discussie over datamanagement en privacywaarborgen op achterhaalde kennis is gebaseerd.

De positieve kant van het verhaal is volgens Krielaart, Directeur Emerging Technologies bij MarkLogic, de publieke aandacht die er nu is voor datamanagement. “Ik zie hoe mijn ouders, vrienden, buren en heel het land nu via talkshowtafels worden bijgepraat over de complexe, technische problematiek waar ik me al twintig jaar mee bezig houd. Die belangstelling is goed, maar vertel dan wel het juiste verhaal. Als ik experts hoor beweren dat het veilig versleutelen van data een uiterst complex probleem is dat eerst moet worden ontworpen en jarenlang getest, dan denk ik dat ze wel een paar cruciale ontwikkelingen hebben gemist.”

Bedenkelijke rol van experts

Daarmee verwijst Krielaart naar de geschiedenis van zijn bedrijf. MarkLogic werd in 2001 opgericht in de nasleep van de aanslagen in de Verenigde Staten op 9/11. Defensie en inlichtingendiensten realiseerden zich dat ze verbanden moesten kunnen leggen tussen een veelheid aan databronnen, om toekomstige aanslagen te voorkomen. Krielaart: “Voor dat doel hebben we een nieuwe technologie ontwikkeld, die onder meer elk stukje informatie afzonderlijk beveiligt. De encryptie, en de regels omtrent wie er toegang heeft tot een brokje informatie, zijn de kern van het datamanagement. Daarmee doen we al twintig jaar wat nu tijdens een coronacrisis ineens als sciencefiction aan het grote publiek wordt voorgeschoteld. Dat is een compleet verkeerd beeld – big data analytics onder maximale veiligheidsgaranties is al jaren mogelijk met bestaande technologie, ook in Nederland, en ook in tijden van corona.”

Volgens De Ru speelt mee dat hitech, big data geen goed imago heeft bij het grote publiek. “Mensen zijn huiverig geworden om hun privacygevoelige gegevens in beheer te geven bij derden. Terecht, als je kijkt naar de reeks affaires waarin techreuzen zoals Google, Apple en Facebook zich niet van hun beste kant laten zien. Maar de experts die nu allemaal een mening hebben over de corona-app spelen wat mij betreft een bedenkelijke rol. Zij doen het voorkomen alsof een centrale database niet te beveiligen is tegen misbruik van data en privacyschending, en dat daarom alle data op de telefoon moet blijven. En dat is tenenkrommende onwetendheid.”

Amateuristisch gedoe

“Er worden nu beslissingen genomen die zeer ingrijpend zullen zijn voor de gehele Nederlandse bevolking, op basis van onkunde”, zegt Krielaart. “Ik wil niet pretenderen de wijsheid in pacht te hebben. Het bouwen van zo’n app is niet waar wij goed in zijn. Daar komen technologieën bij kijken waar wij niet in thuis zijn, zoals bluetooth proximity. Maar daar zit het probleem niet. Dat zit in de wettelijke kaders rond big data analytics en privacywaarborging. En dat is wel ons terrein.”

Krielaart is oprecht verontwaardigd over wat in zijn ogen amateuristisch gedoe is. Volgens hem lijkt het vraagstuk rondom de corona-app in alle opzichten op de problematiek die in 2013 speelde toen Obamacare, de verplichte zorgverzekering voor alle Amerikanen, door het congres kwam. De Centers for Medicare and Medicaid Services werden destijds belast met het opzetten en beheren van een platform om alle Amerikanen te kunnen voorzien van een zorgverzekering.

“Met dezelfde technologie die we hebben ontwikkeld na 9/11, bouwden we een platform dat de veiligheid van persoonlijke, financiële en medische informatie van gebruikers kon waarborgen.” Het platform was en is het hart van Obamacare, dat in weerwil van alle politieke oppositie nog steeds bestaat. De eisen voor privacywaarborgen en beveiliging tegen cybercriminelen lagen ongekend hoog. Krielaart: “Maar niemand deed daar moeilijk over, want er was al proven technology om dat probleem aan te pakken. En hier in Nederland moeten we dan nu, zeven jaar later, dat wiel nog gaan uitvinden? Hoe moet ik dan nu mijn ouders, buren, vrienden en kennissen die naar de Nederlandse talkshows kijken, gaan uitleggen wat ik de afgelopen 20 jaar heb gedaan?”

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Kwart van de retailers maakt zich geen zorgen over continuïteit

De slimste laptops voor creators zijn nu nog slimmer