De detailhandel is van groot belang voor de Europese economie. De sector is goed voor 11% van het bbp van de EU en voor meer dan 15% van de werkgelegenheid in Europa. Ook de sociale en maatschappelijke functie van de detailhandel wordt benadrukt in het rapport. Veel steden en dorpen in EU-lidstaten hebben de afgelopen jaren de leegstand in hun winkelstraten zien toenemen. De diversiteit van de winkels neemt af. Onder leiding van de Nederlandse Europarlementariër Dennis de Jong (SP), zet het Europees Parlement in op een strategie om de winkeliers niet volledig te laten verdwijnen uit onze binnensteden.
Volgens het rapport heeft de Europese Commissie niet genoeg aandacht voor de klappen die de detailhandel heeft opgelopen door de economische crisis. Deze ontwikkeling, die gepaard gaat met de opkomst van online winkelen, heeft het winkellandschap drastisch veranderd. De Europarlementariërs roepen de lidstaten op geen bezuinigingen door te voeren die het consumentenvertrouwen nog verder aantasten, zoals lastenverzwaring voor winkeliers of verhoging van de BTW-tarieven. Ook roept het rapport op de wildgroei aan etiketten op producten en etiketteringsbepalingen aan banden te leggen, en de onderlinge verschillen in nationale wetgeving te verkleinen.
Detailhandel Nederland verwelkomt de vele voorgestelde maatregelen in het rapport ter ondersteuning van de winkeliers en winkelgebieden. Margriet Keijzer, secretaris Europa van Detailhandel Nederland: “Het stimuleren van het concurrentievermogen van de detailhandel is noodzakelijk om winkelgebieden in stads- en dorpscentra aantrekkelijk en veilig te houden en om nieuwe winkelconcepten, zoals e-commerce en omnichannel (waarbij winkel en web samensmelten) te kunnen ontwikkelen.”
Detailhandel Nederland roept de Europese Commissie op zo snel mogelijk de High Level Groep, over de concurrentiekracht van de detailhandel, op te zetten. Deze groep gaat de uitvoering van het actieplan monitoren en de knelpunten in de sector aanpakken. Detailhandel Nederland roept de Europese Commissie op actie te ondernemen op het gebied van innovatie, beroepsvaardigheden, etikettering en het creëren van een ‘detailhandel-reflex’ waardoor bij toekomstige wetgeving altijd goed gekeken wordt naar de impact op de detailhandel.