in

ICT’ers toekomstproof met de juiste technische kennis en soft skills

Microsoft en UWV bieden werklozen handvatten voor veranderende ICT-werkzaamheden – Hoewel ruim zesduizend middelbaar- en hoogopgeleide ICT’ers op zoek zijn naar een baan, geven steeds meer bedrijven aan moeite te hebben om gekwalificeerde kandidaten te vinden voor hun ICT-vacatures.

In totaal is er een tekort aan tussen de vijf- en zevenduizend IT-professionals. Qua aantallen sluiten werkzoekenden en vacatures dus op elkaar aan, maar als we kijken naar gevraagde kwaliteiten, is er duidelijk sprake van een mismatch.

Reden voor Microsoft en het UWV om de handen ineen te slaan. Honderdvijftig werkzoekenden krijgen op 20 mei 2016 tijdens het Continuous Learning-event op het Microsoft-kantoor inspiratiesessies en workshops die hen helpen bij het vinden van de juiste baan.

“De realiteit is dat veel mensen hun kennis en ervaring opdeden in een tijd dat de ICT-wereld er heel anders uitzag dan nu”, zegt Edwin Hageman, algemeen directeur van Microsoft Nederland. “Zo ontstaat er langzaamaan een kenniskloof tussen werknemers en arbeidsmarkt. We merken zelf ook dat we bepaalde ICT-functies moeilijk vervuld krijgen. Met het Continuous Learning-event willen we een eerste stap zetten in de goede richting en honderdvijftig IT-professionals helpen om hun kennis en vaardigheden weer te laten aansluiten op de arbeidsmarkt van vandaag en van de toekomst.”

Van technisch naar functioneel
Van ICT’ers wordt tegenwoordig meer verwacht dan alleen het in- en uitpluggen van snoeren. De arbeidsmarkt van de 21e eeuw heeft adviseurs nodig, die meedenken op zakelijk niveau, diensten in de cloud verbinden en ook nog eens bij zijn op het gebied van technische kennis in het snel veranderende landschap van mobile en cloud first. De werkzaamheden van de ICT’er verschuiven verder van technisch naar functioneel beheer. En zijn of haar rol verandert van technisch expert naar vertaler van businesseisen. Waarover moet de IT-professional anno 2016 beschikken?

Kennis over cloud en security
ICT’ers, developers of securityspecialisten moeten kennis hebben over de cloud-omgeving en weten wat het betekent om met applicaties te werken buiten het eigen datacenter. Ze moeten bekend zijn met technologie als IaaS, PaaS en SaaS – en weten hoe en waar ze dat implementeren. Daarnaast is securitykennis tegenwoordig belangrijk: weten hoe de ICT-omgeving hackerproof te maken, datalekken te voorkomen en de privacywetgeving kennen. Dat heeft ook invloed op de te gebruiken software.

Soft skills
Naast technische kennis beschikt de moderne ICT’er ook over de juiste soft skills. Met ICT kunnen organisaties zich onderscheiden van hun concurrenten. Het gaat niet langer om de assets zelf, maar om die met de marktvraag te verbinden. Bedrijven hebben daarom behoefte aan zowel een adviserende ICT-professional die strategisch denkt, als aan een data-architect. De een weet hoe IT in te zetten voor concurrentievoordeel, de ander hoe hij of zij met de juiste tools inzichten filtert uit data.

Willen ICT’ers voldoen aan de eisen van de juiste technische kennis en soft skills, dan moeten zij beschikken over de juiste opleiding. Een goed idee is om een netwerk of community te creëren, waar professionals elkaars vragen beantwoorden en informatie met elkaar delen. Daarnaast profiteren organisaties ervan als ze hun mensen laten opleiden, zodat zij beter op de hoogte zijn van de cloud, functioneel beheer, data-architecturen, en privacy en security.

Werken aan perspectief
Bruno Bruins, voorzitter Raad van Bestuur UWV: “UWV werkt aan perspectief. Met dit event, gericht op werkzoekenden met een WW-uitkering, creëren we perspectief binnen ICT-beroepen waar tekorten zijn. We laten zien in welke richtingen werkzoekenden met extra scholing hun kansen op een baan kunnen vergroten. Samen met partners op de arbeidsmarkt bieden we met deze dag inspiratie, het netwerk en de leermogelijkheden binnen de sector.”

Edwin Drees (53 jaar oud) is een van de honderdvijftig deelnemers van het Continuous Learning-event: “In de ICT-sector is het van groot belang om gecertificeerd en gediplomeerd te blijven. De veranderingen binnen technologie gaan zo snel, dat je na een halfjaar zonder bijscholing eigenlijk al weer de boot mist. Daarom zijn evenementen als deze zo belangrijk. Via diverse kennissessies en een opleidingstraject hoop ik nog sneller aan de slag te kunnen en mijn droombaan in de ICT te vinden.”

Bezoek via deze link de blog en bekijk de ANP Video van het Continuous Learning-event.

Huawei start verkoop van de Huawei P9 Lite

ASUS vernieuwt ZenPad line-up