in

Invoering SEPA volbracht, focus op innovatie

Betaalvereniging Nederland publiceert jaarverslag 2014 – Bij de Betaalvereniging stond 2104 vooral in het teken van de definitieve invoering van SEPA, de Single Euro Payments Area.

De overgang van het nationale betalingsverkeer naar een gezamenlijke Europese infrastructuur voor betalingen was een operatie die in omvang en belang niet onderdoet voor de invoering van de euro. Nu de migratie naar SEPA succesvol is volbracht, kan de Betaalvereniging met haar leden samenwerken aan de verdere innovatie van het betalingsverkeer.

Aanhoudende groei en meer gemak bij elektronische betaalmiddelen
Elektronisch betalen aan de toonbank nam in 2014 opnieuw fors toe. Daarbij zagen diverse innovaties het licht: mobiele pinautomaten, retourpinnen, ‘dip&go’ bij parkeerautomaten en contactloos betalen met betaalpas en mobiele telefoon. Met name bij veilig en snel contactloos betalen wordt de komende jaren een sterke groei verwacht. Inmiddels zijn een kwart van alle betaalautomaten en ruim 10 miljoen betaalpassen en telefoons hiervoor geschikt. Al deze ontwikkelingen zullen er vóór 2020 toe leiden dat Nederlanders vaker pinnen dan contant betalen.

Steeds meer webwinkels en online dienstverleners bieden de mogelijkheid om op een smartphone of tablet met iDEAL te betalen, via de apps of mobiele websites van de banken. Daarnaast kunnen Nederlandse consumenten in toenemende mate bij buitenlandse webwinkels veilig en gemakkelijk met iDEAL betalen.

Betalen 2.0
De samenleving digitaliseert in hoog tempo. Onder de noemer Betalen 2.0 ontwikkelt de Betaalvereniging samen met banken en betaalinstellingen een nieuwe betaalinfrastructuur die daarop inspeelt. De Betaalvereniging vervult daarbij een verbindende rol, om de efficiency, stabiliteit, veiligheid en toegankelijkheid van het betalingsverkeer te bevorderen.

In 2014 hebben de Betaalvereniging en de banken de voorbereidingen getroffen voor de invoering van digitaal Incassomachtigen. Inmiddels kunnen de eerste consumenten hiermee machtigingen aan incassanten verstrekken, via het vertrouwde internetbankieren van hun eigen bank.

Twee concrete projecten staan al in de steigers: Real-time betalingsverkeer en Elektronische identificatie. De banken beogen dat consumenten in de loop van 2016 met de elektronische identificatiemiddelen van hun eigen bank kunnen inloggen op de websites van winkels en bedrijven, zoals ze gewend zijn bij internetbankieren. “Daarmee geven de banken tastbare invulling aan het streven van online bedrijven en organisaties naar ‘one click shopping’, waarbij bestellen en afrekenen op het internet naadloos in elkaar overgaan,” aldus Piet Mallekoote, directeur van Betaalvereniging Nederland.

In de loop van 2019 beginnen de banken met het aanbieden van real-time betalingen, waarmee een betaling binnen enkele seconden op de bankrekening van de begunstigde staat. Piet Mallekoote onderstreept de omvang van dit project: “De banken ontwikkelen onder regie van de Betaalvereniging een compleet nieuw platform voor real-time giraal betalingsverkeer. Deze maand is de Betaalvereniging gestart met het raadplegen van alle partijen die hier een belang bij hebben, waaronder koepelorganisaties van consumenten, ondernemers en betaaldienstverleners.”

Het jaarverslag 2014 van Betaalvereniging staat integraal op www.betaalvereniging.nl
Het jaaroverzicht 2014 van Currence staat integraal op www.currence.nl

 

Satellite P50-C: krachtige multimediatopper

Apple Watch in Benelux