in

Leefbaarheid onder druk door oplopende leegstand winkels

De leegstand in een groot aantal gemeenten stijgt. In 45% van de onderzochte gemeenten is de leegstand van buurtwinkelcentra toegenomen. In 33% van de gemeenten is die stijging er ook in de centrumgebieden en overige winkellocaties, zo blijkt uit een analyse van Detailhandel Nederland.

Als de aanpak van leegstand geen topprioriteit wordt, dreigen veel stadswijken en dorpen minder leefbaar te worden. Leegstand wordt door veel inwoners geassocieerd met onveiligheid.

Het nationale beeld is minder ongunstig: de gemiddelde leegstand is 7,4%. In sommige gemeenten daalt de leegstand. In het centrum van Utrecht met bijna 75%, in Nijmegen en Alkmaar nam de leegstand met respectievelijk 60% en 48% af. Toch zal zonder versnelde actie de gemiddelde leegstand in heel Nederland in 2025 oplopen tot 20 a 35% zo voorspelt onderzoek van McKinsey & Company.

Oproep

Met het oog op de naderende gemeenteraadsverkiezingen roept Detailhandel Nederland gemeenten op om de leegstand van winkelpanden in binnensteden en winkelcentra aan te pakken. Dit kunnen zij doen door in de coalitieakkoorden reductiecijfers voor de leegstand te benoemen, door samen met de ondernemers te zorgen voor een professionele organisatie van de binnenstad en door meer samen te werken met gemeenten in de wijde regio.LHet winkellandschap verandert. In plaats van méér winkelmeters moeten wij naar betere winkelmeters.

Secretaris lokale belangenbehartiging van Detailhandel Nederland, Dolf Kloosterziel: ‘Het winkellandschap verandert. In plaats van méér winkelmeters moeten wij naar betere winkelmeters. Hiervoor moeten investeringen in kansrijke gebieden worden aangejaagd en kunnen leegstaande panden in kansarme gebieden een andere functie worden toebedeeld.’

Bijlage: gemeenten met stijging en daling per hoofdwinkeltype

reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Comments

comments

Nieuwe Samsung wearables eind oktober beschikbaar

Sonos One nu verkrijgbaar