..
Volgens Jildau Schuilenberg van Detailhandel Nederland houden veel gemeenten hun handen van de illegale winkels af, omdat steeds meer panden op bedrijventerreinen leegstaan. “Veel gemeenten willen bedrijven daarom niet ‘wegjagen”, aldus Schuilenberg. Daarnaast is er niemand die de gemeenten op de vingers tikt, sinds de provincies de toezichthoudende taak van het rijk hebben overgenomen en de verantwoordingsplicht in de vorm van handhavingsjaarverslagen onnodig wordt geacht.
Volgens de Raad Nederlandse Detaihandel telde de Nederlandse retail drie jaar geleden tussen de zevenhonderd en duizend winkels op een illegale locatie. De lagere grondprijs dan in de winkelgebieden en de mogelijkheid om gratis te parkeren, maken het voor winkeliers alleen maar aantrekkelijker om naar bedrijventerreinen te verhuizen.
Hoewel recentere cijfers ontbreken, neemt het probleem inmiddels zulke vormen aan dat Detailhandel Nederland besloten heeft het Meldpunt Oneerlijke Concurrentie nieuw leven in te blazen. Op de website kunnen ondernemers melding doen van illegale detailhandelactiviteiten. “Gemeenten moeten er echt meer werk van maken”, aldus Schuilenburg.
Bron: RetailNews.nl