..
Het materiaal is gemaakt door wetenschappers van de universiteit van het Zweedse Uppsala. Volgens de makers, die hun bevindingen in het online vaktijdschrift Plos One publiceerden, gaat het om een magnesiumcarbonaat met een zeer hoog contactoppervlakte: 800 vierkante meter per gram, wat een record betekent, aldus de wetenschappers.
Om de vorm van magnesiumcarbonaat met een groot contactoppervlakte te ontwikkelen moesten de wetenschappers een nieuw syntheseroute opzetten: lange tijd is er door wetenschappers gedacht dat dergelijke vormen van magnesiumcarbonaat niet in het lab te maken waren. Als basis wordt magnesiumoxide gebruikt in een mix met methanol en koolstofdioxide. Aan het eind van de synthese wordt het materiaal verhit waarna een gel wordt gevormd die poriën bevat met een diameter van 10 nanometer.
De wetenschappers hebben hun materiaal Upsalite genoemd. Daarbij stellen zij dat het op termijn gebruikt kan worden als industriële vochtvangers. Zo kan onder andere elektronica drooggehouden worden, maar het kan ook ingezet worden bij de formulatie van medicijnen.
Bron: Tweakers