Voor iedereen die ook mooie beelden onderwater wil maken deelt Marco Heesbeen zijn tips & tricks voor beginners en gevorderden om de beste onderwater foto’s te maken. Laat je inspireren!
· Fotografeer van dichtbij. Het licht wordt door de deeltjes in het water verstrooid en geabsorbeerd. Hoe meer water er tussen jou en je onderwerp in zit, des te minder licht, scherpte, contrast en kleur er in de foto zal overblijven.
· Gebruik een (ultra) groothoeklens als je een groot onderwerp wilt fotograferen. Door de grote hoek is het mogelijk om het onderwerp volledig in beeld te krijgen zonder veel afstand te hoeven houden.
· Al vanaf enkele meters diepte neemt de intensiteit van verschillende kleuren af waarbij rood als eerste verdwijnt. Om toch kleurrijke opnamen te verkrijgen kun je gebruik maken van een kleurcorrectiefilter, witbalans correctie of een krachtige onderwaterflitser. Een flitser zorgt voor heldere kleuren en mooie contrasten in alle omstandigheden. Zelfs bij duiken waarbij weinig licht is zoals wrak- en nachtduiken.
· De compositie van een foto is onderwater net zo belangrijk als boven water. Vergeet dus niet te zoeken naar interessante patronen, hou vast aan de regel van derden of vul het frame op met je onderwerp.
· Concentreer je bij slecht zicht op macrofotografie. Er zijn talloze fotogenieke onderwerpen te vinden die slechts enkele centimeters of zelfs slechts enkele millimeters groot zijn. Zorg dus dat een goede macro lens niet in je assortiment ontbreekt.
· Op onderwaterfoto’s is de schaal niet altijd duidelijk. Door een andere duiker in je foto mee te nemen, kun je bijvoorbeeld laten zien hoe groot een vis is.
· Fotografeer onderwaterdieren wanneer dat kan op of onder ooghoogte. Zo komen de mensen die de foto’s bekijken oog in oog te staan met het leven onderwater en krijgt de foto nog meer impact.