in

Onderzoek: Slapen we met de vijand?

Dyson-onderzoek onthult dat 72% van de mensen hun matrassen niet stofzuigen, ondanks dat een warm bed vol microscopisch leven zit – Dyson-microbiologen benadrukken het belang van regelmatig schoonmaken.

Uit een recent onderzoek uitgevoerd door Dyson blijkt dat ondanks de pandemie bijna de helft van de respondenten alleen schoonmaakt als stof zichtbaar te zien is. Hierdoor kunnen potentieel schadelijke en onzichtbare bacteriën in huis achterblijven.

Dyson heeft de resultaten aangekondigd van zijn jaarlijkse wereldwijde stofonderzoek waarin schoonmaakgewoonten en -gedrag worden onderzocht. Verder wordt er inzicht gegeven in huishoudstof en de mogelijke impact die het kan hebben op ons welzijn.

Uit het onderzoek, uitgevoerd onder 32.282 respondenten uit 33 landen over de hele wereld, blijkt dat 95% van de mensen net zo veel schoonmaakt als vorig jaar om ervoor te zorgen dat hun huis een schone en gezonde ruimte blijft. Het blijkt dat velen zich nog steeds zorgen maken over de hygiene van hun huizen als gevolg van de COVID-19-pandemie. Maar wat ook blijkt is dat 40% van de mensen alleen gemotiveerd zijn om schoon te maken wanneer hun huis zichtbaar stoffig of is of wanneer er zichtbaar stof en vuil op de vloer ligt, dit in vergelijking met 33% in 2020.

“Het is zorgwekkend als mensen alleen schoonmaken als ze zichtbaar stof op de vloeren zien, aangezien veel stofdeeltjes microscopisch klein zijn”

zegt Monika Stuczen, Research Scientist in Microbiology bij Dyson.

Reinigen mensen de juiste ruimtes in huis en met de juiste methoden?

Jaar op jaar zien we positieve verschuivingen in het schoonmaakgedrag van mensen. Meer mensen stofzuigen een aantal van de vaak over het hoofd geziene ruimtes, zoals hun matrassen, banken en gordijnen. Veel mensen blijven deze ruimtes echter verwaarlozen: 66% van de mensen stofzuigt hun matras bijvoorbeeld niet en 84% stofzuigt hun ramen niet.

Tijdens de pandemie werd niet alleen vaker schoongemaakt, maar zag ook een toename van het bezit van huisdieren. Ruim 55% van de huishoudens over de hele wereld heeft nu een huisdier.
Uit het onderzoek blijkt dat 1 op de 2 eigenaren van gezelschapsdieren hun huisdieren op hun bed laat slapen. Het bewustzijn van wat zich op hun huisdieren kan bevinden, is echter laag, wat een punt van zorg is. In Nederland hebben 3,8 miljoen huishoudens ongeveer 27,3 miljoen gezelschapsdieren. Honden en katten nemen het voortouw: 23,4% van de huishoudens heeft een kat; 17,8% heeft een hond. Dit onderzoek toont dat 57% van de NL respondenten en 64% van de BE respondenten een huisdier bezitten.

Een aantal interessante highlights uit het onderzoek:

  • Ongeveer 40% van de Nederlanders en Belgen laat hun hond of kat op hun bed slapen
  • 1 op de 2 eigenaren van gezelschapsdieren is zich er niet van bewust dat bacteriën, huidschilfers, stuifmeel en virussen zich op hun huisdieren kunnen nestelen
  • De respondenten in België maken zich niet zoveel zorgen over de frequente verzorging van hun huisdieren, waarbij 1 op de 3 dit minstens wekelijks doet. De Nederlanders maken zich hier nog minder zorgen over, slechts 1 op de 5 verzorgt/kamt zijn huisdier wekelijks.
  • Ongeveer 33% van de Nederlanders en Belgen stofzuigt hun matras
  • In zowel Nederland als Belgie maakt ruim 30% het huis pas schoon als ze zichtbaar stof en vuil zien
  • Draadloze stofzuigers regeren in België – meer dan 3 op de 4 zijn overtuigd van hun effectiviteit in het verwijderen van stof in plaats van met snoer

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Loading…

0
Bezorging

Eén op vijf Nederlanders heeft schuldgevoel over pakketbezorging

DigiFocus: refurbished iPhone bij Swappie