in

Op weg naar een wereld zonder slaapproblemen

Propeaq: Draagbare lichttherapie in de vorm van een bril – Een jetlag voorkomen of altijd goed kunnen slapen ondanks een baan met onregelmatige werktijden. Met lichttherapie zijn deze mogelijkheden dichterbij dan je denkt.

Toine Schouten was lang werkzaam als psychiatrisch verpleegkundige en kwam in deze functie voor het eerst in aanraking met lichttherapie. Hij ontdekte de effecten ervan op het humeur, het energieniveau en slaap en begon zich er verder in te verdiepen. Tijdens zijn loopbaan als wetenschappelijk onderzoeker aan verschillende universiteiten ontwikkelde hij een lichttherapieprogramma voor het voorkomen van jetlags en het verbeteren van de fysieke performance van topatleten. Met het gebruik van blauw en rood licht, kan je dagritme namelijk per dag een uur naar voren of naar achter verleggen. Blauw licht dringt de aanmaak van melatonine terug, waardoor je lichaam pas op een later moment het signaal krijgt dat het moet rusten. Rood licht stimuleert de aanmaak van melatonine juist. Met deze bevindingen stapte hij naar Marcel Wouda, destijds Olympisch zwemmer voor Nederland. Met hem maakte hij een plan om 20 olympisch zwemmers naar Peking te brengen zonder jetlag en met succes.

Het ontstaan van draagbare lichttherapie

Hierna kwam Toine steeds vaker in aanraking met topsporters en hij begon hen te adviseren op het gebied van lichttherapie. Echter, tot op dat moment bestond de therapietool nog altijd uit een vrij lompe light box die je niet zo gemakkelijk overal mee naartoe nam. Dit veranderde toen Toine werd benaderd door Jacco Verhaeren, de technisch directeur van het Australische zwemteam. Toine: “Mij werd gevraagd of de tool niet kleiner kon, zodat hij ook eenvoudig mee kon op reis. De eis was dan wel dat de kleinere tool net zo goed zou werken als de grote lichtbak.” Toine werkte op dat moment bij de TU Eindhoven en besloot de vraag voor te leggen aan zijn studenten. Een van zijn studenten was bezig met de ontwikkeling van een prototype voor een lichttherapiebril. Hieruit ontstond Propeaq.

Vooral de sporters waren erg enthousiast. Dankzij de bril kunnen ze hun fysieke performance verbeteren dankzij een betere nachtrust of door bijvoorbeeld een jetlag te voorkomen – maar net waar ze behoefte aan hebben

Het Propeaq-team bracht binnen het eigen netwerk en onder sporters de bril aan de man. Deze werd goed ontvangen. Toine: “Vooral de sporters waren erg enthousiast. Dankzij de bril kunnen ze hun fysieke performance verbeteren dankzij een betere nachtrust of door bijvoorbeeld een jetlag te voorkomen – maar net waar ze behoefte aan hebben.” De enthousiaste reacties waren voor het team reden om verder onderzoek te doen naar de effecten van de bril. Ditmaal richtten ze zich op mensen die op onregelmatige tijden werken. “Ook hier bood de bril uitkomst en inmiddels gebruiken onder andere veel mensen die werkzaam zijn in het ziekenhuis de bril.”
De lichtbril kan worden uitgerust met verschillende soorten glazen die je dagritme beïnvloeden. Dankzij de bijbehorende jetlag-, nachtdienst-, winterblues- en slaapapps weet je precies wat je moet doen, afhankelijk van je wensen.

Ook beschikbaar voor consumenten dankzij Amazon Launchpad

Tot voor kort waren de doelgroepen van Propeaq vrij specifiek en was de bril nog niet beschikbaar voor de consument. Maar hier kwam verandering in nadat uit onderzoek bleek dat de bril ook een positief effect heeft op de winterdip. Het nieuwe model zullen ze gaan verkopen via Amazon Launchpad. Op Amazon Launchpad worden de nieuwste, meest innovatieve producten aangeboden van revolutionaire gadgets tot smart home producten en van unieke welzijnsproducten tot STEAM-speelgoed. Amazon Launchpad is een programma van Amazon dat start ups en kleine ondernemers ondersteund door te voorzien in hulpmiddelen, expertise en een wereldwijde infrastructuur, die bijdragen aan het onder de aandacht brengen en leveren van deze producten aan miljoenen Amazon-klanten. Amazon Launchpad helpt ondernemers met extra marketingvoordelen, voortdurende kansen en ondersteuning. “Door te verkopen via Amazon Launchpad willen we zo veel mogelijk consumenten bereiken; er zijn bijna anderhalf miljoen Nederlanders die last hebben van een winterdip. Genoeg mensen die van ons nieuwe model kunnen profiteren”, aldus Toine.

Met de algemene beschikbaarheid van de Propeaq-lichtbril hoopt Toine een stapje dichter bij de droom van zijn bedrijf te komen: het oplossen van slaapproblemen bij de gewone consument. Maar het wil ook mensen helpen die een baan hebben met onregelmatige werktijden of die last hebben van een winterdip, jetlags, regelmatige dips in hun energieniveau of zelfs ziektes als Parkinson.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Loading…

0

LG breidt Tone Free-serie uit met active noise cancellation earbuds

Persoonlijk contact digitaal vervangen tijdens coronamaatregelen: hoe doen we dat en werkt het?