in

Slechts één op de vijf websites softwarebedrijven online beveiligd

Er komt steeds meer aandacht voor online beveiliging van websites en webshops. Met name het online beschermen van persoons- en betaalgegevens en online privacy van consumenten komt bij veel bedrijven steeds hoger op de agenda te staan.

Bedrijven dragen namelijk een bepaalde verantwoordelijkheid voor het correct omgaan met gegevens van consumenten. Daarnaast biedt online beveiliging ook voordelen voor bedrijven zelf. Zo wekt een beveiligde website meer vertrouwen bij klanten en plaatst Google beveiligde websites hoger in de page ranking. Om een website te beveiligen is het mogelijk voor bedrijven om een SSL-certificaat aan te schaffen. Maar doen bedrijven dit ook en hoe zit het met verschillende sectoren? De software branche zou een van de bedrijfstakken moeten zijn waar veel aandacht is voor online beveiliging. Maar is dat ook het geval? Telefoonboek.nl onderzocht hoeveel softwarebedrijven uit haar database in het bezit zijn van een SSL-certificaat.

Wat is SSL?

SSL staat voor Secure Sockets Layer en is een techniek waardoor door middel van encryptie een beveiligde verbinding ontstaat tussen een website en haar bezoekers. Hierdoor is het niet mogelijk voor anderen om mee te kijken met informatie die tussen een website en bezoeker wordt gedeeld. Een beveiligde website is voor bezoekers te herkennen aan de weergegeven URL. Wordt er naast de URL namelijk een (groen) hangslotje weergegeven en begint de URL met de letters ‘https’, dan is er sprake van een beveiligde verbinding. De ‘s’ in de URL staat namelijk voor secure. Staat er geen ‘s’ in de URL, maar is er sprake van de letters ‘http’ dan is een website niet beveiligd en bestaat de mogelijkheid dat ingevoerde gegevens of gedeelde informatie bekeken wordt door derden.

Vooral van bedrijven uit deze branche zou je verwachten dat zij koplopers op het gebied van online beveiliging zijn en veelal software installeren die malware en cyberaanvallen tegenhoudt

Softwarebedrijven

In totaal zijn er 16.456 bedrijven met een werkende website die bij Telefoonboek.nl geregistreerd staan in de categorie ‘software’. Uiteindelijk bleken van dit totaal, slechts 3.461 (21%) websites in het bezit te zijn van een SSL-certificaat. Daarmee is het overgrote deel (79%) van de websites van software bedrijven onvoldoende beveiligd, aangezien zij niet in het bezit lijken te zijn van een SSL-certificaat. Wel is het mogelijk dat het gedeelte waar consumenten persoons- en betaalgegevens invoeren zich achter een (vaak externe) beveiliging bevindt. Toch zijn de hoofdwebsites hiervan niet in het bezit van een SSL-certificaat en dat kan nadelige gevolgen hebben. Zo is het mogelijk dat gedeelde informatie op deze pagina’s niet per definitie veilig is.

Opmerkelijk

Ronny Oonk, manager van Places Websites vindt het lage aantal softwarebedrijven met een beveiligde website nogal opmerkelijk. “Vooral van bedrijven uit deze branche zou je verwachten dat zij koplopers op het gebied van online beveiliging zijn en veelal software installeren die malware en cyberaanvallen tegenhoudt. Toch lijkt er voor het merendeel van de websites nog een grote slag te slaan. Softwarebedrijven zullen door veel consumenten als een expert worden gezien. Wanneer consumenten zien dat een URL niet wordt weergegeven door middel van een hangslotje en de letters ‘https’ dan zullen zij waarschijnlijk minder vertrouwen hebben in het betreffende bedrijf. Willen softwarebedrijven betrouwbaar en geloofwaardig overkomen, dan is het aan te raden dat zij onder anderen gebruik maken van een SSL-certificaat.”

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Ericsson: TV in 2020: vijftig procent kijkt mobiel

Ultra-mobiele smart laserprojector