Maar liefst één op de vier smartphones is een iPhone, een smartphone met een goed imago en een populair design. Hoewel het design de laatste jaren niet zoveel veranderd is, is de iPhone in de ogen van de consument nog altijd niet gedateerd of uit de mode. Ondanks het aanhoudende verkoopsucces van de iPhone is het toestel ook onverminderd populair op tweedehandssites. Echter, het kopen van een tweedehands iPhone blijkt niet altijd even veilig.
Onderzoeksbureau Multiscope toont aan dat één op de tien in gebruik zijnde smartphones tweedehands is. Sinds de introductie van de eerste iPhone 3G in Nederland blijkt een tweedehands iPhone het meest gewilde toestel op Marktplaats. De zoekterm iPhone is op de tweedehands verkoopwebsite de meest gebruikte zoekterm op het gebied van gadgets en telefonie. In de afgelopen vijf jaar heeft de zoekterm iPhone maar liefst vier keer in de jaarlijkse top 10 van meest gebruikte zoektermen op Marktplaats gestaan. Deze populariteit brengt echter gevaren met zich mee. Het komt met grote regelmaat voor dat mensen een miskoop doen in de zoektocht naar een tweedehands iPhone.
René Smit en Ferry Timmer van smartphonereparatie- en onderhoudsservice The Fixables: “We krijgen geregeld mensen in de winkel die op Marktplaats een iPhone hebben aangeschaft. Als ze al een werkende iPhone hebben gekocht, is het altijd de vraag hoe het toestel er intern uitziet. Een reeds ingevoerde iCloud-beveiliging kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat een iPhone niet bruikbaar is. Er worden ook veel nagemaakte toestellen – ook wel ‘Clones’ genoemd – verkocht.”
Tips bij het aankopen van een tweedehands iPhone.
• Bekijk zorgvuldig of er externe schade ter herkennen is, d.w.z. krasje, deukjes en de hoeken die beschadigingen vertonen.
• Zorg dat je de iPhone werkend te zien krijgt en open bijvoorbeeld de App-store om er zeker van te zijn dat het geen ‘Clone’ is.
• Bekijk of er beveiligingselementen, zoals iCloud, geïnstalleerd zijn via https://www.icloud.com/activationlock/
• Ga na of de verkopende partij al langer actief is op de verkoopwebsite en of deze referenties heeft.
• Maak geen geld over voordat je het product hebt ontvangen.
Om in de behoefte van hun klanten te voorzien en hen voor miskopen te behoeden, start The Fixables met het aanbieden van iOS en Android cursussen. Zo worden klanten zich beter bewust van de technische mogelijkheden van hun smartphone. Ferry Timmer: “Wij streven ernaar om klanten beter te informeren over de besturingssystemen van bijvoorbeeld een tweedehands smartphone, waardoor ze met wat ondersteuning beter vertrouwd raken met de nieuwe techniek. Ons doel is om ervoor te zorgen dat onze klanten zo lang mogelijk gebruik kunnen maken van hun smartphones en we hopen hiermee ook te voorkomen dat data verloren gaat.”
Zie www.thefixables.nl voor nadere details omtrent de aangeboden reparatie- en onderhoudsservices en de trainingsmogelijkheden.