Dit blijkt uit het ‘Whats Happening Online’-onderzoek van Ruigrok NetPanel, dat sinds 2007 jaarlijks wordt uitgevoerd.
Smartphone maakt opmars
Online shoppen gebeurt nog steeds het meest via de laptop of desktop, maar de smartphone is bezig met een stevige inhaalrace. Alle leeftijdsgroepen zijn het afgelopen jaar meer gaan shoppen via hun mobiel, maar de millennial koopt veruit het vaakst iets via zijn of haar smartphone. Volgens Marit Klooster, Managing Partner van Ruigrok NetPanel, komt dat door de ontwikkeling die mobiel internet tegenwoordig doormaakt: “De smartphone ontwikkelt zich sneller in vergelijking met andere devices. Ook voor shoppen wordt dit een steeds vertrouwder middel. Kijk naar de toename van het gemak van internetbankieren, waarmee banken slim inspelen op de online generatie.” Nederlanders van 36 jaar en ouder doen ondanks de opmars van de smartphone nog altijd liever aankopen via tablet.
Op welke apparaten koop jij producten via internet?
Waar letten we op bij online betaling?
Hoewel de populariteit iets afneemt, blijft IDEAL veruit de meest populaire betaalmethode (77%). Waar baseren we onze keuze voor de betaalmethode dan op? Met name de betrouwbaarheid van de webwinkel (70%) en de veiligheid van de betaalmethode (66%). Voor ouderen is veiligheid nog steeds belangrijker dan voor jongeren. Jongeren laten zich daarentegen weer vaker leiden door extra kosten in vergelijking met babyboomers.
Zorgen om privacy
Online shoppen neemt dus toe, maar dat geldt niet voor het gevoel dat online privacy goed beschermd is. Meer dan de helft van de babyboomers maakt zich zorgen om de veiligheid van zijn of haar persoonlijke gegevens op internet. Dit is zelfs meer dan vorig jaar: 45% in 2015 en 52% in 2016. Ter vergelijking: slechts een kwart van de jongeren is wel eens bezorgd over zijn of haar privacy.
Dag winkels, of toch niet?
Gaan we afscheid nemen van fysieke winkels, nu we zo veelvuldig online onze inkopen doen? Volgens Klooster is dat niet het geval. “Uit ons onderzoek blijkt dat bijna 4 op 5 Nederlanders niet zonder de vertrouwde winkels kunnen. De vrees dat we straks alleen nog maar online shoppen en door uitgestorven winkelcentra lopen, lijkt voorlopig dus nog niet aan de orde. Met name voor onze alledaagse boodschappen, meubels en kleding lopen we graag even een winkel binnen”. Ook de toekomst lijkt rooskleurig voor winkeliers: bijna driekwart van de Nederlanders denkt niet dat winkels in de toekomst overbodig zullen worden, ook niet in 2025.
Over het onderzoek
‘What’s Happening Online’ wordt al 9 jaar achtereen uitgevoerd door Ruigrok NetPanel. In dit kwantitatieve onderzoek werd de gehele breedte van de Nederlandse samenleving ondervraagd over hun internet- en sociale mediagebruik, en hun ervaringen met dit medium. De doelgroep van het onderzoek bestaat uit Nederlanders van 14+. In totaal hebben 1.054 Nederlanders de online vragenlijst volledig ingevuld. De steekproef is representatief voor Nederland naar geslacht, leeftijd en opleidingsniveau.
Over Ruigrok
In 1991 waagde Marja Ruigrok als 25-jarige de sprong en richtte op haar zolderkamer haar bedrijf in marktonderzoek en communicatie op: Ruigrok MC. Het belang van internet werd in die beginjaren al snel ingezien. In 1996 werd het bedrijf daarom uitgebreid met NetPanel; de specialist in online onderzoek. In 2007 zijn beide bedrijven samengevoegd tot het huidige Ruigrok NetPanel, met inmiddels ruim 20 gedreven onderzoekers. Ruigrok NetPanel is al 25 jaar de ogen, oren en mond van de klant en helpt organisaties hun klanten centraal te stellen met kwalitatief en online kwantitatief onderzoek. Ruigrok NetPanel heeft zowel het Research Keurmerk (ISO 20252) als ISO 26362 voor accesspanels en de ISO 14001 voor milieubeleid.