in ,

Slimme buitencamera’s en videodeurbellen: Zo hou je rekening met de privacy-regels

In de afgelopen jaren is het gebruik van videobewaking en slimme camera’s sterk toegenomen. Om de privacy van personen te beschermen heeft de Nederlandse regering regels opgesteld.

Het gebruik van een slimme buitencamera of een slimme videodeurbel valt ook onder deze regelgeving. Netatmo’s Slimme Buitencamera en de Slimme Video Deurbel voldoen aan de richtlijnen. Naast een uiteenzetting van de belangrijkste regels delen we hierbij ook de manier waarop de functionaliteit van deze producten van Netatmo de gebruiker in staat stelt om aan de regels te voldoen. Het is de verantwoordelijkheid van de gebruiker om deze functionaliteit ook daadwerkelijk toe te passen.

Regelgeving in Nederland

In Nederland bewaakt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) de databescherming en het gebruik van bewakingscamera’s voor privégebruik. De wet beschermt alle bezoekers die in het zicht kunnen komen van particuliere CCTV-systemen, zoals voorbijgangers, bezoekers, familieleden, buren en beroepsbeoefenaars. Een camera die op een privéterrein is geïnstalleerd, mag alleen die specifieke plaats filmen, en de gebruiker mag geen openbare wegen of huizen van buren filmen. Overtreding hiervan kan leiden tot boetes als de overtreding bij de AP wordt gemeld. De AP stelt echter ook in de gevallen waar het onmogelijk is om niet de openbare weg of het huis van de (over)buren te filmen, dat de gebruiker in dit geval moet zorgen dat de privacy zo min mogelijk geschonden wordt.

Alert Zones en detectie

De standaard Alert-Zones-functionaliteit van Netatmo’s Slimme Buitencamera en de Slimme Video Deurbel komt hierbij goed van pas. Met Alert Zones kan je als gebruiker het gebied afbakenen dat in de gaten moet worden gehouden. Alles wat buiten de ingestelde zone valt wordt niet opgenomen. De Slimme Video deurbel van Netatmo filmt bovendien niet continue. Pas als een bezoeker de voordeur nadert start de opname. Zit je voordeur direct aan de straat, of wil je opnames/notificaties nog verder beperken, dan kan detectie van personen ook worden uitgeschakeld. De opname start dan pas op het moment dat er daadwerkelijk wordt aangebeld. Zo krijgt de gebruiker alleen een notificatie en video-opname als er wordt aangebeld. Ook bij de Slimme Buitencamera kan worden ingesteld wanneer de camera wel of niet filmt. Hou er rekening mee dat het in Nederland verboden en strafbaar is om ongevraagd te filmen. De gebruiker heeft de verantwoordelijkheid om kenbaar te maken dat de bezoeker wordt gefilmd.

Videobeelden bewaren of verwijderen

De meeste beveiligingscamera’s slaan video’s op in de cloud. Netatmo heeft er echter voor gekozen om de video-opslag zo dicht mogelijk bij de gebruiker te houden via een lokale versleutelde MicroSD-kaart. Opslag in de cloud is mogelijk, maar niet noodzakelijk. De AP adviseert om beelden zo kort mogelijk te bewaren en het liefst na 24 uur te verwijderen. Beelden mogen maximaal 30 dagen worden bewaard. Ook dit is de verantwoordelijkheid van de gebruiker. Het scheelt natuurlijk ook gewoon weer opslagruimte.

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

PowerVision lanceert de S1 Gimbal

Sony introduceert het HT-A9 audiosysteem: ervaar een nieuwe norm voor surround sound