in

Veel Nederlanders nemen risico bij gebruik van openbare wifi

Inloggen op een website, terwijl je verbinding maakt met een openbare wifi-verbinding. De meeste Nederlanders kennen de risico’s, toch past het merendeel z’n surfgedrag niet aan. Vooral jongeren zijn laks.

Dat blijkt uit onderzoek van VPN.nl onder 1.075 Nederlanders, uitgevoerd door Panelwizard. Alleen in Nederland zijn er al zo’n 2 miljoen gratis wifi-hotspots, bijvoorbeeld bij treinstations, luchthavens, hotels, campings en horecagelegenheden.

Opvallend is dat 88 procent van de Nederlanders op de hoogte is van de risico’s die zijn verbonden aan een openbare wifi-hotspot. Desondanks past slechts 41,2 procent van de hotspot-gebruikers zijn of haar surfgedrag er altijd op aan, bijvoorbeeld door uitsluitend websites te bezoeken waar niet hoeft te worden ingelogd.

Openbare wifi-verbinding

Bijna een kwart geeft aan een openbare wifi-verbinding op dezelfde manier te gebruiken als een veilige privé-verbinding. Deze groep kent de risico’s niet of geeft aan er simpelweg niet bij stil te staan. Andere mensen passen hun surfgedrag niet aan, omdat ze zeggen niets te verbergen te hebben. 31,8 procent van de hotspot-gebruikers past het surfgedrag alleen soms aan, namelijk als ze er actief bij stil staan of als ze moeten internetbankieren.

De gevaren

“Criminelen spelen handig in op de behoefte van Nederlanders om overal maar online te zijn. Met slimme trucs kunnen zij tussen jouw apparaat en het verbindingspunt van de wifi gaan zitten”, stelt Koen Kuijper van VPN.nl. Het grootste gevaar voor mensen is als een hacker zelf een onbeveiligd wifi-netwerk creëert, bijvoorbeeld onder de naam ‘Starbucks Free Wifi’ of ‘Schiphol Airport Wifi’. “Zo’n bekende naam schept een vals vertrouwen. In plaats van verbinding te maken met de echte wifi-hotspot maak je verbinding met de apparatuur van een hacker.”

Gevoelige gegevens buitmaken

Met deze werkwijze krijgen hackers eenvoudig toegang tot het dataverkeer van nietsvermoedende wifi-gebruikers. In het ergste geval kunnen gevoelige gegevens worden buitgemaakt, zoals wachtwoorden en creditcardnummers. Ook kan een hacker het slachtoffer leiden naar een website waar malware of ransomware wordt geïnstalleerd. Met alle gevolgen van dien.

Steeds populairder

Ondanks de gevaren groeien wifi-hotspots in populariteit. 64 procent van de Nederlanders maakt er (wel eens) gebruik van, blijkt uit het onderzoek. Dat is ruim 14 procentpunt meer dan in 2016 (bron: CBS.nl). Alleen in Nederland zijn er al zo’n 2 miljoen gratis wifi hotspots, bijvoorbeeld bij treinstations, luchthavens, hotels, campings en horecagelegenheden. En ook in het buitenland blijven hotspots populair.

Jongeren extra kwetsbaar

Uit het onderzoek blijkt verder dat vooral jongeren tot 30 jaar kwetsbaar zijn op openbare netwerken. Bijna 75 procent van hen maakt (wel eens) gebruik van een wifi-hotspot. Ruim 90 procent is zelfs op hoogte van de veiligheidsrisico’s. Toch past 1 op de 3 jonge gebruikers zijn of haar surfgedrag niet aan bij het gebruik van een openbare wifi, 38 procent doet dit alleen soms. Slechts 29 procent van de jongvolwassenen past zijn surfgedrag altijd aan.

“Het is belangrijk dat jongvolwassenen goed begrijpen wat de gevaren kunnen zijn van een onbeveiligde wifi en hun online gedrag daar ook op aanpassen. Hopelijk draagt ons onderzoek daar aan bij”, aldus Kuijper. 60-plussers zijn overigens minder happig op het gebruik van openbare wifi verbindingen. Slechts 57 procent maakt er gebruik van. Zij zijn zich overigens ook minder bewust van de potentiële gevaren.

Het hele onderzoek met alle resultaten is terug te lezen op de website van VPN.nl.

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

KEF introduceert de kleur ‘Charcoal Grey’ als toevoeging op de Mu3 earphone-collectie

DigiTest: Nuki Smart Lock 2.0 review