in

Heb je echt een VPN nodig?

Voor degenen die weinig weten over VPN’s, is dit een logische vraag om te stellen. Het korte antwoord op deze vraag is: ja. Het is absoluut de moeite waard om te investeren in een VPN, vooral als je waarde hecht aan online privacy.

Een VPN is een virtueel privénetwerk. Het werkt als een soort tunnel voor jouw data op het openbare internet, versleutelt al je gegevens en verbergt je IP-adres. Lees verder om het nut hiervan te begrijpen.

  1. VPN’s beschermen je op openbare netwerken

Wanneer je gebruikmaakt van een openbare wifi-hotspot, kun je onmogelijk weten wie er met je meekijkt. Hoe weet je dat het netwerk echt is? Hackers kunnen namelijk heel simpel een hotspot aanmaken met een naam die je verwacht (bijvoorbeeld de naam van de attractie of het koffietentje waar je bent), waardoor je er mee zult verbinden en zo al jouw internetverkeer door hun apparaat wordt opgepikt.

Een internetverbinding met een wifi-hotspot kan leiden tot verschillende problemen, zoals een man-in-the-middle-aanval. Ben je tegelijkertijd verbonden met een VPN, dan worden al je gegevens versleuteld kan en zelfs de eigenaar van het netwerk niet kan ontcijferen wat je doet.

  1. VPN’s beschermen je tegen tracking

Alles wat je doet op het internet wordt ergens door iemand opgeslagen. Deze gegevens worden vervolgens gedeeld met of verkocht aan derden, zoals sociale media bedrijven, adverteerders en databrokers.

Doordat een VPN je IP-adres verbergt, kunnen de gegevens niet naar jou herleid worden en voorkom je veel nare gevolgen van het tracken. Let wel op dat als je zelf je gegevens weggeeft door in te loggen op sociale media en je Google account, deze platformen nog steeds alles opslaan wat je doet, kijkt en zoekt.

  1. Met een VPN kunt je je virtuele locatie online veranderen

Een VPN is vooral handig als op reis bent. Zonder een VPN kan het voorkomen dat websites in vreemde talen weergegeven worden, omdat ze zien dat je in dat betreffende land bent. Met een VPN kun je doen alsof je in Nederland bent om weer Nederlandse ondertiteling te krijgen bij je favoriete Netflix series en weer toegang te krijgen tot je Nederlandse programma’s via je eigen abonnement.

Andersom werkt dit ook. Zo kun je toegang krijgen tot buitenlandse media wanneer je in Nederland bent of gebruikmaken van aanbiedingen op vluchten en hotelboekingen die alleen in bepaalde landen aangeboden worden.

Zijn alle VPN-diensten hetzelfde?

Er bestaan een hoop verschillende VPN-diensten, die niet allemaal hetzelfde zijn. In feite zijn er maar een paar die werkelijk uitstekende beveiliging bieden en zorgen voor een snelle verbinding, streamingopties en een no log beleid. Dit zijn de bekende premium VPN-diensten zoals NordVPN en ExpressVPN. Een paar minder bekende opties die ook aan te bevelen zijn, zijn CyberGhost en SurfShark.

Als betalen voor een VPN echter niet in je budget past, zijn er een aantal gratis alternatieven waar je gebruik van kunt maken. Je moet wel erg voorzichtig zijn met gratis VPN-diensten, want sommige installeren juist malware op je apparaten of verzamelen en verkopen je gegevens. Dit is natuurlijk het tegenovergestelde van de beveiliging die je wilt met een VPN.

De veiligste gratis diensten vind je bij betrouwbare VPN-diensten die ook betaalde abonnementen hebben. Hide.me of ProtonVPN bieden bijvoorbeeld een gratis pakketje aan naast hun betaalde pakketten. Deze gratis VPN’s hebben beperkte data, snelheid en aantal apparaten dat je kunt gebruiken, maar beschermen wel je privacy online.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Loading…

0

Digitest: Sony LinkBuds S review

Crypto exchanges: het centrum van de crypto wereld