in

Datalekken: wat is het, en hoe bescherm je jezelf?

Datalekken zijn de afgelopen vijf jaar sterk toegenomen in Nederland. Meer dan 114.000 van deze incidenten zijn gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens, en dat zijn ze waarschijnlijk niet eens allemaal.

Wat vooral ook verontrustend is, is dat medische gegevens hierin de belangrijkste doelwitten zijn voor cybercriminelen. En uit onderzoek van ExpressVPN blijkt dat Nederland leidend is in het aantal gemelde datalekken in Europa. Maar wat houden deze datalekken nu eigenlijk in, en nog belangrijker, wat kun je doen om jezelf te beschermen?

Wat is een datalek en waarom moet ik me zorgen maken?

Laten we beginnen bij de basis. Een datalek ontstaat wanneer persoonlijke gegevens onbedoeld verloren gaan, worden onthuld, gedeeld, gewijzigd, vernietigd. Er zijn verschillende redenen voor het ontstaan van zulke datalekken. Dat kan variëren van menselijke fouten tot opzettelijke cyberaanvallen. Als je data eenmaal gelekt is kunnen de gevolgen aanzienlijk zijn. Denk aan identiteitsdiefstal, oplichting, phishing, hacken, diefstal en inbraak.

Waarom telt Nederland zoveel datalekken?

Het is opmerkelijk dat Nederland vooroploopt in datalekken binnen Europa, vooral gezien de hoge mate van digitalisering. Toch is het wel te verklaren als we kijken naar factoren zoals gebrek aan bewustzijn, verouderde systemen en de dringende noodzaak van verbeterde beveiligingsmaatregelen, zowel in organisaties als bij individuen.

Waarom specifiek medische dossiers?

Hoewel overheidsinstanties en financiële instellingen vaak doelwitten zijn voor hackers, blijken medische gegevens het vaakst slachtoffer te worden van datalekken. Medische gegevens zijn namelijk een erg gedetailleerde bron aan persoonlijke en gevoelige informatie. Alle informatie die een zorginstantie nodig heeft om jou goed te behandelen wordt opgeslagen en kan dus gestolen worden, denk aan je adres, medisch verleden, en soms zelfs financiële gegevens. En uit het eerdergenoemde onderzoek van ExpressVPN blijkt dat je voor een compleet medisch dossier tussen de 50 en 500USD kan vangen op het darkweb.

Tips voor de bescherming van medische en andere gegevens

Laten we nu overgaan naar praktische stappen die je kunt nemen om je gegevens te beschermen:

  • Gebruik sterke wachtwoorden: Maak voor al je online accounts unieke en complexe wachtwoorden. Overweeg het gebruik van een wachtwoordmanager om je te helpen bij het genereren en beheren van sterke wachtwoorden.
  • Wees voorzichtig met wat je deelt: Denk na over welke informatie je online deelt. Deel geen persoonlijke gegevens die niet openbaar moeten zijn, zoals je wachtwoorden of andere inloggegevens.
  • Installeer antivirussoftware: Zorg ervoor dat je antivirussoftware up-to-date is, die kunnen je namelijk goed helpen beschermen tegen cyberaanvallen.
  • Tweefactorauthenticatie: Zet tweefactorauthenticatie in voor al je online accounts. Dit bemoeilijkt het voor hackers om toegang te krijgen, zelfs als ze je wachtwoord kennen.
  • Wees waakzaam voor phishing: Leer hoe je phishing-e-mails en andere vormen van cybercriminaliteit kunt herkennen. Klik niet op links in e-mails van onbekende afzenders.

Wat kan je doen als je gegevens zijn gelekt?

Hier zijn een aantal stappen om de schade te beperken:

  • Identificeer welke gegevens zijn gelekt: De organisatie waar het datalek heeft plaatsgevonden, moet jou informeren over welke gegevens precies zijn gelekt, zodat je de risico’s kunt inschatten.
  • Beveilig je rekeningen: Als bank- of creditcardgegevens zijn gelekt, neem dan onmiddellijk contact op met je financiële instelling om je rekeningen te beveiligen.
  • Wijzig je wachtwoorden: Als een datalek heeft plaatsgevonden, is het verstandig om onmiddellijk je wachtwoorden voor andere accounts te wijzigen om verdere inbreuken te voorkomen.
  • Houd persoonlijke accounts in de gaten: Blijf alert op verdachte activiteiten, zoals onbekende transacties of inlogpogingen.
  • Meld het bij de Autoriteit Persoonsgegevens: De Autoriteit Persoonsgegevens is de instantie waar je een klacht kunt indienen over schendingen van de privacywetgeving.

Datalekken komen steeds vaker voor. Gezien de risico’s maakt dat het extra belangrijk om op je persoonlijke gegevens te passen. Door bewust te zijn van wat er mis kan gaan, en jezelf te beschermen, kun je de kans op een datalek aanzienlijk verkleinen.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Swappie opent haar eerste Nederlandse inleverpunt waar mensen hun oude iPhone kunnen verkopen

Bol brengt ouders en kinderen dichterbij Sinterklaas met magische campagne (met video)