in

Digitest: Sony LinkBuds S review

Na de release van de Linkbuds eerder dit jaar, is Sony terug met de Linkbuds S, het noise-canceling broertje van de originele Linkbuds.

De LinkBuds waren ontworpen om volledig bewust te blijven van de wereld om je heen terwijl je ze draagt, geen noise canceling dus. Dit heeft zo z’n charmes, maar iedereen wil zich zo nu en dan toch kunnen afsluiten. Vandaar dat Sony al snel met de noise-canceling LinkBuds S de markt op kwam.

Design en draagcomfort

Net als de standaard LinkBuds zijn deze gemaakt van gerecycled plastic – of in ieder geval gedeeltelijk – en zijn ze verkrijgbaar in zwart, crème en wit. Het is interessant om op te merken dat de zwarte versie meer een gestructureerde afwerking heeft, terwijl het witte model helemaal glad is.

De case is mooi, compact, en net iets groter dan de case van de AirPods Pro. Maar in tegenstelling tot de case van Sony’s WF-1000XM4 kun je deze earbuds niet draadloos opladen. Alleen met een USB-C kabeltje.

Het ontwerp is eenvoudig en de earbuds zien er discreet genoeg uit om de hele dag te dragen. Dankzij het lichte, plasticvrije/gerecyclede materiaal en het kleine formaat waren deze ‘all-day earbuds’ comfortabel genoeg om meerdere uren achter elkaar te dragen, en ze bewogen amper tijdens het sporten of het woon-werkverkeer.

Natuurlijk is het mogelijk dat de pasvorm van de LinkBuds S niet bij iedereen even stevig of comfortabel zit, maar ik kan garanderen dat ze in meer oren passen dan de standaard LinkBuds, die voor sommige mensen niet al te best werkten.

Functies

Net als de meeste Sony-hoofdtelefoons ondersteunt de LinkBuds S spraakbediening via Alexa, Siri of Google Assistant. Ook ondersteunen deze earbuds Sony’s Speak-to-Chat functie, welke automatisch het afspelen van muziek pauzeert als de oordopjes horen dat je een gesprek met iemand voert.

De oordopjes kunnen ook detecteren wanneer je beweegt en automatisch schakelen tussen ANC en hear-through. Als je bijvoorbeeld buiten loopt, kiest de Linkbuds S waarschijnlijk voor de hear-through stand om bewust te blijven van je omgeving. Als je vervolgens achter een bureau of in een trein zit, schakelen de oordopjes over op ANC.

De Linkbuds S pauzeert je muziek automatisch wanneer je een of beide oortjes uit je oren haalt en hervat de muziek wanneer je ze er weer insteekt. Ook kun je één enkel oortje gebruiken en het andere oortje in het doosje laten opladen.

De IPX4-waterdichtheid is bescheiden, maar vrij gebruikelijk voor noise canceling oortjes. Dit betekent dat de LinkBuds S tegen een spatje kan, dus een zweterige training of een lichte regenbui zou geen probleem moeten zijn. Je kunt ze beter niet onder de kraan afspoelen of onderdompelen. Deze IP-classificatie geldt niet voor de case, dus zorg ervoor dat de oortjes droog zijn voordat je ze gaat oplaaden.

De batterij van de LinkBuds S gaat zo’n zes uur mee, en een totaal van 20 uur met de case erbij. Voor gebruik in het woon- werkverkeer is dat dus best prima.

Geluidskwaliteit en noise canceling

De LinkBuds S klinkt goed, en het biedt een mooi gedetailleerd geluid. De hoge en lage tonen zijn goed gedefinieerd en hebben voldoende punch. Ze zijn tonaal goed gebalanceerd en klinken natuurlijk en accuraat.

Dat gezegd hebbende, voor de earbuds’ formaat en gewicht is het moeilijk om een beter klinkende set oortjes te vinden (bij kleinere oordopjes is de basrespons vaak niet al te best, maar de LinkBuds S hebben daar geen last van). En als je een Android-toestel of een speciale muziekspeler hebt die LDAC Bluetooth-streaming ondersteunt, kun je ook nog een iets beter geluid krijgen wanneer je streamt met een muziekservice zoals Qobuz of Tidal, die nummers met een hogere resolutie biedt.

Ook biedt de LinkBuds S een bovengemiddelde ruisonderdrukking. Ze verminderden het gerommel in de lage frequenties (zoals je hoort in een vliegtuig of trein) aanzienlijk. De oortjes verminderde ook de lage en middentonen van bijvoorbeeld een druk restaurant met kletterend servies en luidruchtige gesprekken, hoewel sommige van de hoge en middentonen er wel doorheen kwamen. Het goede nieuws is dat de ANC niet te veel hoogfrequente ruis aan het signaal lijkt toe te voegen, iets wat veel opties onder de $200 niet kunnen claimen.

Conclusie

De Sony LinkBuds S zijn voor het bijpassende prijskaartje een zeer goede paar oordopjes met een geweldig geluid, solide ruisonderdrukking en, in tegenstelling tot veel concurrenten, de unieke en nuttige mogelijkheid om automatisch van geluidsmodus te veranderen op basis van wat je aan het doen bent.

Je kunt de Sony LinkBuds S kopen voor €199,- euro, en de earbuds zijn beschikbaar in de kleuren crème, zwart en wit.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Fransen vaker met drank op achter het stuur; en andere aandachtspunten tijdens je autovakantie

Heb je echt een VPN nodig?