in

DigiTest: Sony Xperia 5 III review

Sony breidt de Xperia smartphone-serie uit met de Sony Xperia 5 III – Na de release van de Sony Xperia 1 III, Sony’s beste smartphone in jaren, is er nu ook de Sony Xperia 5 III. Zoals het ernaar uitziet is het vrijwel dezelfde telefoon in een kleinere en aanzienlijk goedkopere verpakking.

De Xperia 5 III is samen met zijn grotere vriend, de Xperia 1 III, de eerste smartphone ter wereld met een variabele telelens. Hierdoor beschikt de Sony smartphone over een variabele brandpuntsafstand van 70 mm of 105 mm. Wij hebben de smartphone kunnen testen op de redactie, check hier onze bevindingen.

Design en formaat

Het eerste wat je waarschijnlijk zal opvallen aan de Xperia 5 III is het ongewoon lange, slanke ontwerp, wat ook al opviel in de andere recente Xperia telefoons. Dit is vooral te danken aan Sony’s voorkeur voor een 21:9-beeldscherm, bedoeld voor de ideale film en video weergave. Niet alleen dat, maar door deze aspect ratio is de telefoon een stuk slanker, waardoor die erg prettig in je hand ligt. Dat comfort merk je direct en de telefoon is hierdoor met één hand te bedienen.

Dit is vooral te danken aan Sony’s voorkeur voor een 21:9-beeldscherm, bedoeld voor de ideale film en video weergave.

De Xperia 5 III is dus in wezen een compacte versie van de sterke Xperia 1 III. Dat maakt van deze telefoon een aanzienlijk kleine telefoon die hiervoor echter niet hoeft in te leveren qua specificaties. De slanke vorm is niet het enige punt waarop de 5 III een afwijkende telefoon is. Zo heeft deze nog steeds een 3,5mm hoofdtelefoonaansluiting voor betere geluidsdoorgave. Dat zie je steeds minder, vooral bij high-end toestellen.

Display

De slanke vorm van de 5 III is net zo vertrouwd als het display. Het is opnieuw een OLED van 6,1 inch, samen met een resolutie van 1080 x 2520 (FHD+) is dat goed voor een totaal van 449 pixels per inch.

Dit haalt dus niet de 4K-kwaliteit van de Sony Xperia 1 III, en ook niet de gemiddelde QHD-standaard van andere Android-telefoons in deze prijsklasse. Maar het is de vraag hoeveel waarde het heeft om zoveel pixels in een ruimte van 6,1 inch te stoppen.

Het verminderde aantal pixels is vanuit mijn ervaring dan ook geen probleem, het beeld is namelijk erg warm en helder. Net als de Xperia 1 III, krijg je bij de 5 III ook een optionele Creator-modus, waardoor je een nog accuratere kleurweergave krijgt voor films. En die films zien er geweldig uit in deze modus, op het ultrabrede 21:9 display. Dit is waar Sony’s onorthodoxe benadering van smartphoneschermen echt beloond wordt, en komt vooral door de cinematische kleurwetenschap van het bedrijf.

Cameras

Gekeken naar het formaat van de Xperia 5 III, sta ik versteld van de technische prestaties. De slanke telefoon bevat een horizontale ZEISS telelens met echte lenselementen uit de Alpha 9-serie welke bewegen, en is niet afhankelijk van digitale rendering. Met een 16 mm (ultra wide-angle), 24 mm (hoofdcamera), 70 mm en 105 mm (variabele telelens) heeft de Sony-smartphone een zeer breed scherpstelbereik. Zelf op grotere afstand stellen de lenzen super snel scherp.

De foto’s van alle verschillende achterste camera’s zijn erg strak. Vooral de foto’s met de telelens zien er echt filmwaardig uit. De beeldkwaliteit is zeer natuurlijk in vergelijking met de ‘klinisch gerenderde’ foto’s, zoals die van de iPhone 13 Pro of de Pixel 6 Pro. De kleuren van Sony zijn nauwkeurig en prachtig weergegeven.

Een andere fijne feature is de object tracking welke bewegende onderwerpen in het vizier houdt. Net als bij een drone of gimbal gebruikelijk is kan je (snel) bewegende onderwerpen scherp in beeld houden, zelfs als ze tijdelijk uit het zicht verdwijnen. Andere mooie camera functies zijn:
  • Bokeh-effecten met de basismodus voor scherpte diepte
  • Eye-autofocus in realtime (portretopnames voor mensen en dieren)
  • Burstopnamen tot wel 20 fps en ruisonderdrukking (ook bij weinig licht)
  • Digitale zoom met nieuwe AI-superresolutiezoom voor extra detail in de beelden

Met Photography Pro en Cinema Pro legt Sony opnieuw sterk de nadruk op het gebied van video en software. Video-opname met 60 fps is echter alleen mogelijk in de 1080p-resolutie en je kunt tijdens het opnemen niet schakelen tussen de camera’s.

Conclusie

De Sony Xperia 5 III heeft veel positieve punten. De display is top en de kleine vorm is waarschijnlijk een grote aantrekkingskracht voor sommigen, aangezien niet iedereen zit te wachten op de groot, groter, grootst smartphones van tegenwoordig. De telefoons uit de 5-serie van Sony werken gewoon goed. En als je een solide Android-telefoon wilt die een professioneel niveau biedt als het gaat om het vastleggen van foto’s en video’s, kun je niet veel beter vinden voor deze prijs.

De adviesprijs voor de Sony Xperia 5 III is €999,00 en deze is beschikbaar in groen en zwart (afhankelijk van locatie).

  • Check hier alle specificaties.

Reacties

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

DigiTest: Nacon MG-X Pro controller review

Samsung opent tweede Experience Store in Breda