in

DigiTest: Sony Xperia 1 V review

Sony’s Xperia 1 serie heeft zichzelf gevestigd als een go-to keuze voor professionals en medialiefhebbers, en de Sony Xperia 1 V zet deze traditie voort…

Het kenmerkende ontwerp van voorgaande Xperia telefoons, en de uitgebreide specificaties van de serie zijn zeker behouden gebleven. Toch zijn er ook weer aanzienlijke verbeteringen aangebracht aan het camerasysteem en andere gebieden. In deze review gaan we dieper in op de belangrijkste functies en prestaties van de Xperia 1 V, waarna je zelf kan beoordelen of het prijskaartje gerechtvaardigd is.

Ontwerp en beeldscherm

De Xperia 1 V blijft trouw aan Sony’s kenmerkende designtaal, met een hoge en smalle vorm die wordt gekenmerkt door platte randen. Ook de IP65-classificatie voor water- en stofbestendigheid is hetzelfde gebleven als de Sony Xperia IV.

Het beeldscherm van Xperia 1 V is met het 6,5-inch 4K HDR OLED 21:9-schermzeker opvallend. Hoewel de ongebruikelijke beeldverhouding misschien niet perfect is voor alle situaties, blinkt het echt uit als het gaat om het bekijken van ultrabreedbeeldcontent, zoals je in een bioscoop ziet. Ook de opname van een 4K resolutie versterkt dit bioscoop-effect, vooral bij het kijken van UHD-content.

Prestaties en batterijduur

De Xperia 1 V wordt aangedreven door de Snapdragon 8 Gen 2-processor, gecombineerd met een luxe 12 GB RAM. Deze hardwarecombinatie zorgt voor consistente, soepele prestaties, zodat je snel van app kunt wisselen en sterkere programma’s kunt draaien zonder moeite. Hoewel het toestel goed kan concurreren met andere topklasse-toestellen, is het wel belangrijk om op te merken dat sommige concurrerende smartphones een lichte voorsprong kunnen hebben op het gebied van brute rekenkracht. Dat is verder geen probleem, want de Xperia 1 V is meer dan sterk genoeg om je dagelijkse taken te kunnen verrichten.

De Xperia is met een 5.000mAh batterij goed te gebruiken op een dag met intensief gebruik. De oplaadsnelheid, begrensd op 30W, blijft echter iets achter op de concurrentie en duurt zo’n anderhalfuur om volledig op te laden.

Software

Sony’s benadering van de software komt meer overeen met standaard Android en levert een schone en vertrouwde gebruikersinterface. De toevoeging van essentiële Sony apps vult de multimediamogelijkheden van het toestel aan. Wel kan de aanwezigheid van vooraf geïnstalleerde apps van derden, zoals Facebook en LinkedIn, voor sommige gebruikers onhandig zijn. Dit wordt enigszins gecompenseerd door de aanwezigheid van een Tidal-abonnement voor drie maanden, een welkome bonus voor muziekliefhebbers.

Camera

Het camerasysteem van de Xperia 1 V is flink onder handen genomen, met een gloednieuwe 48MP primaire sensor die gebruik maakt van pixel binning om scherpere beelden te produceren. Deze grotere sensor, in combinatie met verbeterde rekenkundige verwerking, zorgt voor een grote vooruitgang in fotografie bij weinig licht. Twee keer zo goed als het vorige toestel, geeft Sony aan. De foto’s van de Xperia 1 V hebben een natuurlijke uitstraling, waarbij overmatige kleurverbetering wordt vermeden voor een meer authentieke weergave.

Het apparaat blinkt uit in handmatige fotografie en biedt uitgebreide bedieningsmogelijkheden en de toevoeging van focus peaking. Ook is de variabele zoomfunctie van zijn voorganger behouden. De 12MP ultrawide camera levert constant goede resultaten met minimale vervorming.

Video-opname is een ander sterk punt van de Xperia 1 V. Met z’n indrukwekkende 4K, 120 fps video-opname, met uitgebreide handmatige bedieningsopties en verbeterde audio-opname, is dit toestel een uitstekende keuze voor mobiele videografie. Met behulp van de nieuwe S-Cinetone is het een eitje om video-opnamen te maken met realistische huidtinten en een filmische uitstraling, zonder ingewikkelde kleuraanpassingen achteraf.

Conclusie

De Sony Xperia 1 V houdt de erfenis van de Xperia 1-serie als multimedia krachtpatser in stand met zijn unieke 4K-scherm en robuuste camerasysteem. Hoewel het een aantal eerdere tekortkomingen verhelpt, zoals fotograferen bij weinig licht, blijft het toestel toch redelijk prijzig. De Xperia 1 V is beschikbaar vanaf €1.399, en is uiteindelijk een uitstekende keuze voor mediagerichte individuen. Verkrijgbaar in de kleuren zwart, kaki groen of platina zilver.

Reacties

Reageren
  1. Mooi toestel.verder word hij nog te warm beeld gaat uit te wel je aan het kijken ben. App geluid valt vaak weg krijg geen melding. de app zijn. Onztetten traag. Beeld blijft hangen.mijn oude toestel van Huawei is sneller te wel deze veel snelle moet zijn vingerchan werk ook erg slecht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

DigiTest: Sandberg laat met Active lijn de échte kampeerder watertanden

Senior Managers bewuster van cyberrisico’s, maar klikken vaker op kwaadaardige links dan werknemers