in

DigiTest: Doro 8200 review

Mijn vader was toe aan een nieuwe telefoon en is sinds enkele jaren Doro-fan. De Zweedse fabrikant bracht eind vorig jaar een nieuw model op de markt, tijd dus om deze eens binnen de doelgroep aan een mooie test te onderwerpen.

Na eerder al de 8031 te hebben gehad werd opvolger 8050 nu ook te oud. Voor zijn vijfenzeventigste verjaardag kreeg hij zodoende nu dus de Doro 8200. U begrijpt, na twee eerdere Doro’s, zijn wij – of eigenlijk in dit geval mijn vader – op voorhand al fan van het Zweedse merk. Doro is al sinds jaar en dag leverancier van allerhande senioren smartphones en is haar assortiment momenteel zelfs aan het uitbreiden met een tablet en smartwatch.

De 8050 is alweer zo’n vier jaar oud, niet heel oud voor een smartphone en zeker niet gezien de doelgroep die over het algemeen zuinig met zijn spullen omgaat. Toch liep de 8050 steeds vaker tegen update-problemen aan. Nu mijn vader problemen ondervond met zijn bank-apps, trok hij aan de bel. Verder was hij eigenlijk nog wel tevreden, al merkte ikzelf steeds vaker dat de smartphone ook wel wat traag was in vergelijking met mijn eigen toestel…

Maar daar is nu de 8200 en het verschil is aanzienlijk. De gebruikte MediaTek-processor is bijna tweemaal zo snel als de Snapdragon-processor in de 8050 en dit is goed te merken. Maar laten we starten bij het begin en nog niet direct in de prestaties duiken.

De eerste indruk

Bij het zogenoemde unboxing is direct duidelijk dat er bij Doro (gelukkig) niet veel veranderd. Eenvoud is het sleutelwoord. In de doos zit naast de smartphone een laadkabel, adapter, handleiding en een laadstation. De kabel is USB-C naar gewoon USB, waar natuurlijk ook gekozen had kunnen worden voor een USB-C adapter met een USB-C kabel, wat tegenwoordig toch de standaard is. We gaan niet muggenziften, maar liepen er wel door tegen een probleempje aan (hierover later meer).

De uitgebreide handleiding en snelgids werden even ingekeken maar waren niet nodig want als je eenmaal Doro-gebruiker bent spreekt alles voor zich. Alleen bij het overzetten van alle gegevens en contacten had mijn vader even hulp nodig. Hier moest ik me ook even in verdiepen, maar dit bleek toch heel eenvoudig. Door de twee telefoons met elkaar te verbinden worden de gegevens direct gekopieerd, enige wat nodig hiervoor nodig is: juist ja… een USB-C naar USB-C kabel!
Nadat deze gevonden was in een lade werden beide toestellen met elkaar verbonden en was de gegevensoverdracht een fluitje van een cent.

Uiterlijk en prestaties

In uiterlijk doet de Doro niks onder voor een ‘normale’ smartphone. Je valt dan ook zeker niet uit de toon met je senioren-toestel. Qua schil ligt er dus gewoon een mooie smartphone op tafel. De 8200 is iets groter dan de 8050 en beschikt over een zeer helder 6.1 inch touchscreenscherm met een resolutie van 720 x 1560 pixels. De hoofdcamera op de achterzijde heeft ook een mooie upgrade gekregen, hoewel de gezette stap niet groot is. In de 8050 zat een 13 mp camera ingebouwd, maar de 16 mp-versie van de 8200 schiet toch echt veel mooiere foto’s. Het lijkt of de camera meer licht opvangt, hoe dan ook; opa kan naar hartenlust plaatjes schieten van zijn kleinkinderen en deze rondsturen in de familie-app. De camera is ook als vergrootglas-functie te gebruiken wanneer de gebruiker iets niet goed kan lezen – een zeer handige functie!

De al eerdergenoemde MediaTek-processor haalt een kloksnelheid van 2000 MHz en in combinatie met het 4 GB RAM-geheugen draaien alle apps moeiteloos. Android 12 is het standaard besturingssysteem op de 8200, maar na de gedraaide update is dit versie 14 geworden en hiermee is opa weer helemaal up-to-date.

Speciale Doro-features

Doro richt zich zoals bekend op senioren en vooral qua interface is dit al snel duidelijk. In de vorige tests hebben we het hier uitgebreid over gehad. Denk aan grotere en aanpasbare pictogrammen en een gemakkelijk menu met instellingen zodat een wat oudere gebruiker er ook uit kan komen. Het zogenoemde EVA-interface.

Een functie die we niet eerder noemden, of niet dieper op ingingen is ‘mydoromanager’. Hiermee kunnen gezinsleden de controle overnemen en direct toegang krijgen tot de smartphone. Zo kunnen gezinsleden de gebruiker helpen als hij of zij de instellingen van de telefoon wil wijzigen. Denk hierbij aan het geluid aanpassen en contacten toevoegen. Het maakt het ook mogelijk om de smartphone te geolokaliseren en te vergrendelen in geval van verlies.

Dan is er ook nog de noodknop op de achterzijde, welke voorheen de assistentieknop werd genoemd. Wanneer deze voor drie seconden wordt ingedrukt start de hulpprocedure. Vooraf kun je tot vijf contacten selecteren welke één voor één gebeld worden. Wanneer de eerste niet opneemt wordt automatisch de volgende gebeld. Ook ontvangen zij een sms waarin te lezen is dat je hulp nodig hebt en wordt je locatie gedeeld. Nieuw is Response by Doro. De assistentieknop heet nu de Response-knop. Je dierbaren installeren de Response by Doro-app (zowel voor iOS als Android verkrijgbaar) en ontvangen bij nood direct alle info via de app. Ze worden allemaal gebeld en met de eerste die opneemt wordt een verbinding gestart, hiervoor hoeft de hulpbehoevende niet eens op te nemen dit gaat automatisch zeer innovatief!

Conclusie

Doro heeft weer een zeer prettige smartphone afgeleverd en mijn vader kan weer jaren vooruit. Hij is nu nog fit en vitaal maar mocht dit onverhoopt veranderen is het een geruststelling dat Doro zichzelf ook op het gebied van hulp en nood blijft uitvinden.

Met een CAP van ‘slechts’ € 299,00 heb je een uitstekende senioren smartphone in handen mét allerlei extra’s.

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Dreame kondigt L10s Ultra Gen 2 aan, brengt premium functies naar robotstofzuiger met lager prijspunt