in ,

DigiTest: De Doro 8031 – Volwaardige smartphone voor senioren

Wie herkend het niet; Je vader of moeder die ook een smartphone wil zodat ze kunnen whatsappen en facebook-en, maar hier na urenlange uitleg-sessies nog altijd helemaal niks van begrijpen? Het Zweedse Doro biedt hulp, voor ouder én kind…

Het is voor veel kinderen een grote bron van frustratie. Want wie kan alle vragen beantwoorden en dit nog een keer of tien herhalen? Juist, de kinderen. Nu ben ik zelf “zo’n kind van” en ook ik was het geklaag van – in dit geval – mijn vader zat. Nooit voldeed het apparaat wat voor handen was maar nog erger, het geklaag op mijn geklaag: ‘We hebben jou vroeger ook alles moeten leren, weet je hoe lang het duurde voordat je kon fietsen? Toen deden je moeder en ik toch ook niet zo…’

Groeiende markt
Doro is misschien in Nederland nog niet heel bekend maar het Zweedse concern richt zich al jaren op de senioren met hun mobiele telefoons. Sinds enige tijd brengt Doro ook smartphones op de markt om de vraag van deze steeds groter wordende doelgroep te kunnen beantwoorden. En dat deze markt alsmaar groter wordt blijkt uit recent onderzoek. Zestig procent van de senioren geeft aan dat hun volgende telefoon een smartphone zal zijn.

Uiterlijk
De Doro 8031 oogt zeer solide door het gewicht en de hardplastic behuizing. Met een 4,5 inch scherm is ie net iets kleiner dan voorganger 825 en dat komt het apparaat ten goede. De 8031 ligt hierdoor namelijk makkelijker in de hand. Aan de voorzijde vind je drie grote fysieke knoppen, iets wat voor senioren een echte ‘must’ is. Ze willen naast een hip touchscreen het liefst ook gewone en duidelijke knoppen. Aan de achterzijde bevindt zich een alarmknop. Een knop die je naar eigen wens kunt instellen met het alarmnummer of gewoon een van je naasten. Vier nummers zijn er instelbaar en mocht optie 1 niet opnemen belt ie automatisch het volgende ingestelde nummer.
Op het oog is het zeker geen “ouwe lullen-telefoon”. In het geval van mijn vader ook een pré want hij ziet zichzelf als hippe zestiger, niet als een opa die een speciale telefoon nodig heeft. De 8031 doet me qua looks zelfs een beetje denken aan enkele HTC-modellen van een paar jaar geleden.

 

Besturing
De 8031 draait op Android 5.1 Lollipop maar dan voorzien van de eigen interface van Doro. De telefoonfabrikant gaat er voor het gemak vanuit dat de gebruiker nog nooit een smartphone in z’n handen heeft gehad. Stapsgewijs neemt ie de gebruiker mee door het menu en leert ze waar nodig zelfs wat scrollen en swipen is. Dit kan uiteraard ook worden overgeslagen. Maar ook in het alledaags gebruik wordt de bediening vereenvoudigd door de stap-voor-stap ondersteuning. ‘De telefoon denkt in feite zoals de gebruiker’, zegt Doro hierover In het hoofdscherm staan de opties ‘Bellen’, ‘Bekijken’ en ‘Verzenden’. Wordt er op de laatste optie gedrukt dan verschijnen onder andere de opties ‘Een bericht’ en ‘Een e-mail’ in beeld.

Op afstand helpen
Mocht je vader, moeder, opa of oma onverhoopt toch in de instellingen hebben zitten knoeien en is het belvolume in ene niet meer hoorbaar, is er de mogelijkheid om de telefoon van afstand de telefoon over te nemen. Je hoeft dus niet op stel en sprong langs maar kan gewoon via de My Doro Manager-app. Deze is te downloaden voor android én apple gebruikers. Eenmaal geef je de gebruiker toestemming en je kunt vanaf dat moment altijd op afstand hulp bieden, meesterlijk!

Opties te over
Met de Doro 8031 kun je zoals met iedere smartphone natuurlijk ook foto’s maken. Aan de achterzijde bevind zich een 5-megapixelcamera die op sommige vlakken nog verrassend sterk uit de hoek komt. Zo is er een auto-focus ingebouwd die een minder stabiele arm toch in staat stelt een scherpe foto te maken. Er kan zelfs gefilmd worden in 720p HD. Aan de voorzijde bevind zich ook nog een camera die videogesprekken ondersteund.
Er wordt ook een heus dockstation meegeleverd waarin de smartphone kan worden opgeladen. Dit kan ook gewoon door het USB-kabeltje te bevestigen maar eenmaal in het dockstation kantelt het scherm en wordt de ‘dock-modus’ ingeschakeld. Naast het bed doet hij nu dienst als wekkerradio of op het dressoir als digitaal fotolijstje terwijl hij oplaadt.

Conclusie
De Doro 8031 is een uitstekende smartphone. Met een adviesprijs van onder de € 200,- is het ook prijstechnisch nog eens een heel interessant apparaat. Voor datzelfde geld of iets minder zijn er wel andere smartphones verkrijgbaar maar die zullen op veel vlakken toch onderdoen voor deze “seniorentelefoon”. En zeker voor de doelgroep is dit gewoon een topapparaat; duidelijke software, groot bedieningsgemak en een redelijk lange batterijduur.
Mijn vader is in ieder geval helemaal blij met zijn senio… eh nieuwe smartphone!

Meer informatie: www.doronederland.nl

Luuk Valentijn
redactie@digitailing.nl

Reacties

Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Loading…

0

The best Britain has to offer

Jaarverslag: Steeds meer dynamiek in het betalingsverkeer