in

DigiTest: Doro 8050 review

We hebben al eens eerder een Doro telefoon op de redactie gehad, u weet wel, een smartphone voor senioren. Maar waarom zijn deze telefoons eigenlijk zo geschikt voor oudere mensen?

Bij Doro hebben ze een missie: senioren een betere levenskwaliteit geven en zoals bijna iedereen tegenwoordig kunnen ook de oudere helden (zoals Doro ze noemt) niet zonder een smartphone. Wie z’n opa of oma wel eens heeft geholpen met wegwijs worden op een smartphone weet dat dat geen appeltje-eitje is.

Wees nou eerlijk, smartphones zijn een onderdeel van onze huidige samenleving geworden en daar maakt iedereen deel van uit. Dat wordt in deze corona tijd wel extra duidelijk door bijvoorbeeld het gebruik van de CoronaCheck-app. Of wat dacht je van eenzaamheid onder ouderen, een groot probleem, maar ook hier biedt het gebruik van smartphones door ouderen oplossingen. Door middel van familie WhatsApp-groepjes blijven ze bijvoorbeeld op de hoogte van kinderen en kleinkinderen. Maar Doro gaat verder dan dit en de Doro 8050 testen wij om te kijken wat en hoe.

Looks en specificaties

De Doro 8050 is gewoon een fraaie antraciet grijze smartphone met ronde hoeken en een 5,5 inch HD+ scherm (resolutie 1440X720 pixels). 16GB (uitbreidbaar met Micro SD) opslag en 2GB werkgeheugen en de aanwezige camera maakt fraaie foto’s (voor camera 5MP en achter 13MP). Met een batterijduur van 13 uur kunnen de senioren wel even vooruit. De 8050 draait op Android welke is voorzien van een eigen toegankelijke Doro skin. Draadloos opladen, snelladen, 4G internet… even serieus, de specs zijn gewoon helemaal oké op dit toestel. Maar waarom dan voor senioren?

Doro biedt meer

Je merkt het al als je de smartphone voor het eerst opstart, de assistent loodst de gebruiker met duidelijke grote letters en iconen door het installatieproces. Erg handig aangezien 82% van ouderen zichtproblemen hebben, zeg ik terwijl ik m’n leesbril op heb… 😉
Deze duidelijk interface noemt Doro ‘Eva’ en zij loodst je door vragen te stellen door de complete installatie welke vervolgens naar eigen voorkeuren wordt afgerond.

Eva helpt je verder dan alleen installatie, op internet bijvoorbeeld door te vragen wat je zoekt, restaurants, muziek een routebeschrijving, noem maar op.

Dit duidelijke en heldere beeld is na de installatie nog steeds aanwezig. De grote iconen maken de telefoon extra overzichtelijk, het ‘bekijk’ icoon met een groot oog erop herbergt bijvoorbeeld de optie tot bekijken van je SMS berichten of Whatsapp en Messenger als deze zijn toegevoegd. Dat geld ook voor verzenden, druk op het icoon en je kan vervolgens kiezen wát je wilt verzenden, extra duidelijk en toegankelijk dus. Eva helpt je verder dan alleen installatie, op internet bijvoorbeeld door te vragen wat je zoekt, restaurants, muziek een routebeschrijving, noem maar op.

Dit visueel voor ouderen aangepaste menu is uiteraard niet het enige, zo heeft de Doro 8050 een extra luid volume met frequenties en tonen welke beter door senioren te horen zijn. Tevens worden achtergrondgeluiden gefilterd en is het toestel geschikt voor gebruik in combinatie met een gehoorapparaat. Wanneer je de volumeknop aan de zijkant indrukt zie je het volume van de beltoon veranderen, echter zie je dan gelijk twee icoontjes om bijvoorbeeld de telefoon op stil te zetten of het volume van de de spreker aan de andere kant van de lijn aan te passen.

De telefoon ligt goed in de hand en heeft opstaande randjes zodat het scherm niet snel beschadigd raakt en kan ook best tegen een stootje.

Hulpknop

Misschien wel de belangrijkste functie voor de gemoedsrust van gebruiker of familie is de fysieke hulpknop aan de achterzijde van de telefoon. Deze is in combinatie met een speciale app (Response by Doro-app) een rustgevende factor. Zo is het mogelijk om familie op afstand toegang te geven tot de Doro 8050 en ze zo te laten checken of bijvoorbeeld de telefoon op stil staat of de batterij bijna leeg is.

Aan de fysieke hulpknop is een telefoonnummer te koppelen welke na indrukken gelijk gebeld wordt, zelfs GPS-locatie coördinaten worden dan doorgegeven. Tegen betaling kun je ook een koppeling maken met de 24/7 Doro-alarmcentrale. De knop moet je overigens drie seconden indrukken voor deze wordt geactiveerd, dit om onbedoelde aanrakingen tegen te gaan. Er zijn meerdere nummer aan te koppelen en de eerst persoon die opneemt maakt vervolgens verbinding en is te horen via de luidspreker. Let op, de noodoproep komt bij de familieleden binnen met een opvallend hard signaal, ook als zijn of haar telefoon op stil staat. Check hier alle opties van de Doro hulptoets.

Conclusie

Waar veel telefoons de optie hebben om lettertype en icoontjes te vergroten gaat Doro dus duidelijk heel wat stappen verder. De hulpknop kan een een letterlijke lifesaver zijn maar zorgt uiteraard ook voor gemoedsrust. Voor iets meer dan € 200 euro is de Doro 8050 te koop.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Rakuten Kobo introduceert Kobo Sage en Kobo Libra 2

TCL Communication lanceert TCL 20Y en 205