Super Ultrawide monitoren zijn wat ons betreft een zegen voor op kantoor. Door twee 1440p-schermen in één te combineren, krijgt je net zoveel schermruimte met de helft van de voedingen, de helft van de standaards en geen vervelende scheiding in het midden.
Als je z’n voorganger (49B2U5900CH) ooit hebt gezien, dan zorgt de nieuwe Philips 49B2U6900CH waarschijnlijk voor een déjà vu. Deze bevat dezelfde functies, waaronder een resolutie van 5120 x 1440 bovenop een 49 inch 1.800R gebogen VA-paneel dat een verversingssnelheid van 75 Hz heeft. Maar als iets goed is, is het goed! Ook dit keer beschikt de Philips monitor over een aantal unieke kenmerken die zich onderscheiden van zijn concurrenten.
Poorten en features
De Philips 49B2U6900CH heeft vrijwel alle poorten die je de hele werkdag nodig hebt. Voor video zijn er de gebruikelijke DisplayPort 1.4, twee HDMI 2.0-poorten en zelfs twee USB Type-C-poorten met DP Alt-modus. Sluit een laptop aan en deze laadt het apparaat op met een stroomvoorziening van 100 W.
Voor het gemak zijn beide Type-C-poorten upstreams die verbinding maken met een ingebouwde KVM-switch. In wezen kan je twee systemen bedienen met één set randapparatuur. Het enige dat nodig is, is een druk op de gebruikersknop om tussen de twee te schakelen.
Alles wat je aansluit op de vier USB Type-A-poorten, een 2,5G Ethernet, 3,5 mm audio-aansluiting of afzonderlijke Type-C downstream wordt naar de monitor gevoerd voordat het naar een pc of laptop stroomt. Beter nog: twee van de Type-A-poorten zijn aan de zijkant gemonteerd voor gemakkelijke toegang, en één heeft snelle oplaadmogelijkheden.
Met Picture-by-picture kan je een 1440p-venster van elk systeem naast elkaar bekijken
Ook al is deze monitor één geheel, je kunt ‘m behandelen alsof het twee afzonderlijke monitoren zijn. Met Picture-by-picture kan je een 1440p-venster van elk systeem naast elkaar bekijken, waardoor een ideale workflow ontstaat. Picture-in-picture daarentegen legt het ene scherm over het andere in een kleiner venster. Het is toch wel vrij indrukwekkend om te bedenken dat je dit allemaal met slechts twee kabels doet, waardoor de oude spaghetti-situaties achterwege blijven.
Gebouwd uit massief metaal met rubberen voetjes om trillingen of verschuiven te voorkomen, is er een uitstekend kabelbeheer in het midden. Je kunt de monitor tot 150 mm hoog optillen, tussen -/+30° draaien en ongeveer -5/15° kantelen.
Dezelfde kwaliteit vindt je terug in het display zelf. Er zit een flinke hoeveelheid plastic in, maar het voelt allemaal zeker niet goedkoop aan. Een kanttekening zou de iets dikkere randen kunnen zijn, maar wat ons betreft hoort dit bij monitoren van dit formaat. Bij het gebruik van de OSD-knoppen (on-screen display) wiebelt de monitor wel wat, maar id is vrijwel onvermijdelijk, gezien de breedte.
Kantoor prestaties
De verversingssnelheid van 75 Hz en de lange grijs-naar-grijs-responstijd van 4 ms maken duidelijk dat dit geen gamingmonitor is. Je kunt er uiteraard nog steeds prima op gamen, omdat de verversingssnelheid iets sneller is dan de gemiddelde 60 Hz, adaptieve synchronisatie biedt en zelfs DisplayHDR 400-certificering heeft.
In plaats daarvan valt de Philips 49B2U6900CH op door zijn reeks kantoorfuncties, aangevoerd door een ingebouwde webcam. De 5MP-lens is verborgen onder het scherm om discreet te blijven wanneer deze niet in gebruik is. Het ondersteunt Windows Hello-gezichtsherkenning, maakt opnamen in 1080p met 30 fps en heeft zelfs een ruisonderdrukkende microfoon voor alles-in-één videoconferenties.
Je kunt de camera naar je toe of van je af kantelen -/+30°. Je moet er echter nog steeds rekening mee houden waar je zit, omdat hij niet naar links of rechts kan draaien. Autoframing werkt wel maar het is natuurlijk hebt beste om in het midden van het beeldscherm plaats te nemen.
De helderheid van de microfoon zou beter kunnen, dit wordt beïnvloed door de actieve noise-cancelling, wat er uiteraard voor zorgt dat omgevingsgeluid gedempt wordt.
Bovenop de webcam bevind zich een LED die Philips een Busylight noemt. Het licht helder rood op om aan iedereen op kantoor aan te geven dat je niet beschikbaar bent. Dit is best nuttig omdat je het kunt koppelen aan Microsoft Teams. Eén druk op de knop aan de linkerkant van uw monitor en uw profiel staat op bezet. Het uitgebreide aantal features wordt afgerond met een koptelefoonhaak, en dubbele 5W-luidsprekers.
Beeld en prestaties
De Philips 49B2U6900CH heeft een fraaie kleurnauwkeurigheid (de Delta-E van 0,86 overtreft ruimschoots de sub-2-score), alles onder de 1.0 is ideaal. Er is niet veel verschil tussen zwartniveau van de meeste monitoren, tenzij je kiest voor de zwarttinten van een OLED. Ook de contrastverhouding is ruim voldoende te noemen. Een 49-inch monitor, zoals deze, verbruikt slechts 70 W aan stroom, wat de helft is van die van een OLED van hetzelfde formaat.
Hierbij wordt niet eens rekening gehouden met hoeveel elektrische PowerSensor bespaart. Deze functie detecteert wanneer je je werkplek hebt verlaten en dimt het scherm automatisch om energie te besparen.
Hoe groter het scherm, hoe moeilijker het is om consistentie van begin tot eind te bereiken. Met maar liefst 49 inch overtreft het alle verwachtingen met een fantastische kleuruniformiteit. De lichtuniformiteit bereikt de voorkeurslimiet van 10% in de rechterbenedenhoek, maar behoudt verder de helderheid goed.
Conclusie
Er zijn weinig beter aangesloten monitoren dan de Philips 49B2U6900CH. Het beschikt over een van de meest uitgebreide USB-hubs. De Busylight optie een leuke extra toevoeging en de beste vriend van de gebruiker, het zla je heel wat onnodige onderbrekingen besparen.
Deze monitor is zeker aan ter raden als je beeldschermen voor een kantoor koopt, regelmatig met meerdere systemen werkt of meer dan twee USB-poorten nodig hebt. Het prijskaartje van rond de € 1.200,- valt eigenlijk best mee aangezien je twee monitoren in een koopt!
Reacties
Loading…