in

AI: onze redder of onze ondergang?

Ook mensen die totaal geen interesse hebben in de digitale wereld kunnen niet onder de ontwikkelingen van AI heen.

Bij Master It kun je allemaal interessante cursussen volgen. Niet alleen een AZ-104 training, maar ook een masterclass AI. Waar sommige mensen AI met open armen ontvangen, kijk anderen de ontwikkelingen een beetje angstig aan. Waar gaat het heen met AI. Wordt het onze redder of onze ondergang? Of allebei een beetje?

De positie van AI

Waar enkele jaren geleden niemand van AI gehoord had, is het niet meer uit ons leven weg te denken. ChatGPT is niet meer weg te denken uit veel branches. Daarnaast begint AI een belangrijke rol te spelen bij ontwikkelingen van smart devices. AI wordt nu nog veel ingezet voor ludieke acties, zoals een contest in liedjes geschreven door AI, maar dat ludieke zal in de loop der jaren steeds serieuzer worden. Zelf meer leren over AI? Bij Master It kun je een masterclass volgen.

De angsten

Veel mensen zien in de ontwikkeling van AI Black Mirror achtige scenario’s. AI zou slimmer worden dan de mens en de macht overnemen. Of kunstenaars zouden hun baan verliezen en alle ziel verdwijnt van de wereld. De kans dat AI de macht overneemt is vrij klein, omdat AI geen interesse in macht heeft. Ook zal AI niet leiden tot al te veel verlies van banen. Wel kent AI andere risico’s, waar we verderop in dit artikel dieper op in zullen gaan.

AI als redder

Er is zeker reden om optimistisch te zijn over wat AI ons kan brengen. Zo kan AI de samenleving een stukje veiliger maken door automatische systemen in het verkeer en kan AI de zorg efficiënter laten verlopen, waardoor we minder sterfgevallen zullen hebben. Met Smart Devices zoals Google Home wordt ons leven een stuk praktischer en bovendien hebben veel experts vertrouwen in de inzet van AI bij het oplossen van het klimaat probleem.

AI als ondergang

Echter, AI kent ook gevaren. Dat gaat vooral om de kennis die AI ons verschaft. Doorgaans zijn de bronnen op basis waarvan AI informatie geeft niet na te gaan. Ook is AI generaliserend, racistisch en een beetje misogyn.  AI is namelijk getraind op input van mensen jarenlang. Zo bleek bijvoorbeeld dat een AI-systeem dat een sollicitatieprocedure moest versnellen consequent witte mannen aanwees als de meest geschikte kandidaat voor de job. Dit omdat je wanneer je ‘succesvolle zakenman’ googlet, alleen maar witte mannen te zien krijgt.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Kingston introduceert nieuwe Workflow-bundels om beter te voldoen aan eisen van makers

Denon introduceert de oordopjes White PerL en PerL Pro: stijl en maatwerk in gepersonaliseerd geluid opnieuw gedefinieerd