in ,

DigiFocus: Amazon Alexa zet concurrentie onder druk

Wie dit jaar op de CES 2017 heeft rondgelopen en op zoek was naar smarthome-producten, zal zonder twijfel hebben gemerkt dat het eigenlijk alleen Amazon was dat de klok sloeg.

Waar techgiganten als Microsoft, Apple en Google schitterden door afwezigheid, was het Amazon die met de digitale spraakassistent Alexa in de schijnwerpers stond.

De opkomst van Alexa
Amazon heeft de laatste jaren razendsnel vooruitgang geboekt met Alexa. De digitale spraakassistent werd eind 2014 in eerste instantie exclusief gelanceerd in combinatie met de Echo, een spraakgestuurde luidspreker die tevens kan worden gebruikt voor het aansturen van andere smarthome-producten. In 2015 gaf Amazon ook andere fabrikanten de mogelijkheid de slimme spraakassistent te integreren met de eigen producten en sinds die tijd komen er steeds meer producten met Alexa op de markt.

Vertegenwoordiging op CES
Het is een trend die ook duidelijk zichtbaar was op de CES in Las Vegas. Op de beursvloer waren vele verschillende producten met Alexa-integratie te zien. Zo liet Mattel met een eigen luidspreker zien dat Alexa prima kon worden gebruikt om kinderen voor te lezen en liet de spraakassistent van Ford in de auto volledig tot zijn recht komt. Verder lieten fabrikanten als Siemens en Bosch zien dat ook keukenapparatuur met Home Connect prima overweg kan met Alexa en had elektronicaconcern LG een grote verscheidenheid van producten die allemaal met Alexa konden worden aangestuurd.

Ook ontwikkelaars gaan voor Alexa
Door het groeiende aantal Alexa-producten en de goede verkoopcijfers van Amazons eigen Echo-luidsprekers zijn er steeds meer ontwikkelaars die zich op Alexa richten. Deze ontwikkelaars kunnen zelf nieuwe skills/vaardigheden voor Alexa ontwikkelen, waardoor Alexa steeds meer functionaliteit krijgt en dus meer zaken zelf kan uitvoeren. Amazon maakte eerder deze week bekend dat het aantal skills van Alexa het afgelopen kwartaal ruim is verdubbeld, terwijl er op dit moment nog tienduizenden ontwikkelaars bezig zijn met het ontwikkelen van nieuwe skills.

Concurrentie is aan zet
Het succes van Alexa zal de concurrentie niet zijn ontgaan en het is niet meer dan logisch dat zij zich inmiddels enigszins zorgen beginnen te maken. Want waar Alexa in rap tempo overweg kan met allerlei nieuwe apparatuur en extra vaardigheden krijgt, lijken Siri, Cortana en Google Assistant enigszins stil te staan. Wat dat betreft kunnen we dan ook een mooi jaar tegemoet zien, aangezien zowel Microsoft als Google als Apple alle zeilen zullen moeten bijstellen om de snelle groei van Amazon een halt toe te roepen.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Loading…

0

Logitech Spotlight haalt het optimale uit presentaties.. en uit de presentator zelf!

e-Tailers & Online Media – inzichten uit de Merken Top 40