in ,

DigiFocus: IFA constateert Trends in Consumenten Elektronica

Tijdens de aftrap van het nieuwe expositie seizoen gaat IFA traditioneel in op de trends die de wereld van consumentenelektronica dit jaar zullen bepalen.

De grootste consumenten electronica show ter wereld zal dit jaar gehouden worden van 1 tot 6 september in Berlijn.

Altijd aan
De CE, IT en telecommarkt vertegenwoordigt een wereldwijde waarde van het onvoorstelbare bedrag van 945 miljard dollar per jaar. En het wordt alleen maar meer, zo voorspelt Jurgen Boyny van GFK: ‘We leven in een tijd van always on, we zijn altijd online.’
Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat de aanjager van de groei in deze markt de mobiele connectiviteit blijft. De groei in de verkopen van smartphones blijft aanmerkelijk, 7% in 2016 ten opzichte van het jaar ervoor. Wereldwijd zijn er nu 1,5 miljard smartphones in gebruik. Dat betekent dat ongeveer 20% van de wereldbevolking een smartphone heeft.

“we leven in een tijd van always on, we zijn altijd online”

Groeisectoren
De toenemende vraag naar connectivity zorgt voor een sterk groeiende verkoop van wearables. Het GFK mat in 2016 een stijging in verkopen van 52%.
De groeisectoren die het GFK op dit gebied signaleert zijn:

  1. Mobiele betalingen
  2. Virtual Reality en Augmented Reality
  3. Smart Home
  4. Connected Cars en autonoom rijden
  5. Wearables

Internet of things
Opvallend is dat GFK Internet of Things niet ziet als een autonome ontwikkeling of een zelfstandig marktsegment. Volgens Boyny is IoT alleen maar een nieuwe term voor technieken die ervoor zorgen dat er steeds meer mogelijkheden rond de smartphone ontstaan. ‘IoT is niet iets dat je in de winkel koopt’, zo stelt hij.

Gezondheid
De ontwikkelingen in de gezondheidszorg zijn een belangrijke aanjager voor vernieuwingen. Er komen steeds meer apparaten op de markt die van alles meten. Philips streeft naar certificering van die apparaten zodat de gemeten waardes te gebruiken zijn om een diagnose te kunnen stellen. Philips ziet als belangrijke trend dat mensen elektronica gebruiken om hun eigen gezondheid te meten en die gegevens delen met medische instanties die vervolgens met voedings- en levensstijladviezen komen.

Hoge resolutie TV
Op het gebied van televisie zijn er belangrijke ontwikkelingen te melden. De platte televisie wordt vervangen door nog plattere TV’s en als je Samsung moet geloven is de TV het schilderij van de toekomst. Zowel LG als Samsung hangen de TV plat aan de muur en proberen dit met een minimum aan kabels te doen. LG zet hierbij volledig in op zijn OLED TV.
Trendwatcher Paul Gray ziet TV’snog steeds groter en platter worden en de kleurweergave beter. Dat is op zich al reden voor consumenten om elke vijf jaar de TV te vervangen. De opkomst van OLED zorgt er ook voor dat de gemiddelde consumentenbesteding aan TV’s groeiende is. Consumenten zijn bereid meer uit te geven voor een toestel dat plat is en een betere kleurweergave heeft. Daar komt bij dat mediabedrijven als Netflix begonnen zijn met het uitzenden in UHD, ook wel 4K. Met de trend dat consumenten meer streaming TV kijken en steeds minder reguliere uitzendingen is de behoefte naar een UHD-televisie groeiende. De keuze is dan eerder voor de beeldkwaliteit van OLED dan een grotere TV. Gray: ‘Dit is een kantelpunt. Televisies worden niet groter meer. De maximale grootte van 65 inch is bereikt. Als televisies zo plat worden als een OLED nu is dan kun je ze ook niet veel groter maken zonder maatregelen te nemen die de stabiliteit waarborgen.’

In elke kamer een TV
Het GFK ziet een groei in juist de kleinere televisies met een betere beeldkwaliteit. De jeugd die gewend is streaming video te kijken via hun mobiel zoeken naar een ervaring op een groter scherm maar dan wel in de eigen ruimte. Een televisie in elke kamer is geen toekomstmuziek meer maar begint steeds meer realiteit te worden. Als voorbeeld noemt hij Denemarken waar 3,5 televisies per huishouden staan.

Bron; IFA GFK
Auteur Marco den Engelsman

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Criteo geeft vier tips voor een Moederdag-salesboost

DigiTip: Gemotoriseerde stands van NewStar