in ,

DigiFocus: Trends vanaf de IFA beursvloer

De internationale consumentenelektronica beurs IFA in Berlijn is traditioneel het moment dat producenten hun nieuwste ontwikkelingen tonen.

IFA 2017 - Eingang Süd -

Het zijn dan ook de belangrijkste trendwatchers uit de industrie die aangeven welke kant het op gaat. GFK en de organisatie van fabrikanten GFU zetten de belangrijkste ontwikkelingen op een rij.

Vakgebieden verdwijnen
Waar vroeger nog een duidelijk onderscheid gemaakt wet tussen witgoed en bruingoed. Huishoudelijke apparaten en audio en video, blijkt elk jaar weer dat de grenzen vervagen. Volgens Hans Joachim Kamp van GFU is dat alleen maar gunstig voor IFA dat dit jaar een verkoopomzet van om en nabij 4,5 miljard euro denkt te boeken. De totale omzet in consumentenelektronica wereldwijd bedraagt 950 miljard dollar in 2017 zegt Jurgen Boyny van GFK.

En het wordt alleen maar meer zo voorspelt Jurgen Boyny van GFK: “we leven in een tijd van always on, we zijn altijd online”

IFA 2017
– DJI –

Het is dan niet zo verwonderlijk dat de aanjager van de groei in deze markt de mobiele connectiviteit blijft. De groei in de verkopen van smartphones blijft aanmerkelijk, 7 % in 2016 ten opzichte van het jaar ervoor. Wereldwijd zijn er nu 1,5 miljard smartphones in gebruik. Dat betekent dat ongeveer 20 % van de wereldbevolking een smartphone heeft.

Hoge resolutie TV
Op het gebied van televisie zijn er belangrijke ontwikkelingen te melden. De platte televisie wordt vervangen door nog plattere TV’s en als je Samsung moet geloven is de TV het schilderij van de toekomst.

IFA 2017
– LG –

Trend watcher Paul Gray ziet nog steeds TV’s groter, platter worden en de kleurweergave beter. Dat is op zich al reden voor consumenten om elke 5 jaar de TV te vervangen. De opkomst van OLED zorgt er ook voor dat gemiddelde consumentenbesteding aan TV groeiende is. Consumenten zijn bereid meer uit te geven voor een toestel dat plat is en een betere kleurweergave heeft. Daar komt bij dat mediabedrijven als Netflix begonnen zijn met het uitzenden van hoge resolutie TV, UHD of 4 K. Met de trend dat consumenten meer streaming TV kijken en steeds minder reguliere uitzendingen is de behoefte naar UHD televisie groeiend.

Opvallende noviteiten

Intelligentie
Er komen steeds meer producten met Google en Amazon ingebouwd of voorgeprogrammeerd. Audiomerken Onkyo en JBL kondigden speakers aan die uitgerust zijn met Google Assistant. Nieuwe Philips-tv’s zullen eveneens worden uitgerust met Google Assistant, zodat bezitters de mic-knop van hun afstandsbediening gebruiken om de assistent vragen te laten beantwoorden, films of series van streamingdiensten te starten en smarthome-apparaten zoals Philips Hue aan te sturen. Het Chinese Lenovo liet op IFA ook de Home Assistant Pack zien, een dockingaccessoire voor Tab4-tablets van het bedrijf dat van Amazons slimme Alexa-assistent is voorzien. De combinatie zorgt ervoor dat Alexa vragen beantwoord en op stemcommando’s reageert, terwijl de tablet bijbehorende informatie kan tonen.

IFA 2017
– Lenovo –

Groter kleurbereik
Philips komt ook met de nieuwe PUS8602-TV serie, bestaande uit twee modellen die gebruikmaken van de quantum dot-techniek. Dit zijn dit lcd led tv’s die over een quantum dot-filter beschikken en hierdoor een groter kleurbereik kunnen halen, met nauwkeurige en strakke kleuren. Ook ligt de helderheid hoger en wordt de kijkhoek groter.

Meer beeldpunten
Als het van de Japanse fabrikant Sharp afhangt, is zelfs 4K-beeld binnenkort oud nieuws. Het bedrijf begint dit jaar in China en Japan met de verkoop van 8k-tv’s voor consumenten. Volgend jaar komen er ook tv’s uit die Aquos 8k-serie naar de Europese markt. Het eerste model heeft een 70″-formaat. De tv’s hebben een 8k-resolutie van 7680×4320 pixels. 8k-tv’s met afmetingen van 60″, 65″ en 80″ zijn in ontwikkeling

Stil
DJI heeft nieuwe versies van twee van zijn quadcopters Drones aangekondigd. Door aanpassingen aan onder andere de propellers heeft DJI de geluidsproductie bij de Platinum-versie van de Mavic Pro met 60 procent teruggebracht. DJI gebruikt bijvoorbeeld ook vernieuwde elektronische controllers. Die combinatie levert een afname van de geluidsproductie van 4dB op, volgens het bedrijf.

IFA 2017
– Microsoft –

Virtueel
Heel veel aanbieders van VR brillen zijn er te vinden op IFA. De alternatieve realiteit wordt werkelijkheid. Opvallende aankondiging is die van Microsoft die inzet op Mixed reality, een combinatie van echte en virtuele realiteit. De software komt on oktober dit jaar beschikbaar volledig geïntegreerd in Windows 10. Er zijn al complete systemen met de Hololens vanaf 250 dollar. Ook ziet Microsiftveel in commerciële toepassingen van deze bijzondere techniek.”In plaats van kijken naar Nationaal Geographic kun je nu een natuurfilm met vrienden of het gezin ervaren,” zo stelt Microsoft.

Aanhoudende groei
Het is onmogelijk uitputtend alle noviteiten van IFA te behandelen of om alle trends te zien. IFA Berlijn blijft een ervaring op zich. Belangrijkste nieuws: het gaat goed met de handel in consumentenelektronica!

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Loading…

0

Logitech komt met MX ERGO, innovatieve trackball die zorgt voor ultiem comfort en een nauwkeurige tracking

Nieuwe Philips BASS+ Headphones: meer bas in minder ruimte