in

Autonavigatie ook voor op de fiets

Garmin heeft speciaal voor de recreatieve fietser nieuwe software ontwikkeld: Garmin OnRoute. Een digitale fietskaart van Nederland wordt geleverd op een sd-kaart, die van ieder Garmin-apparaat voor in de auto of op de motor een volwaardig fietsnavigatiesysteem maakt. De fietser wordt, net als in de auto, met stem en kaart naar de bestemming begeleid.

Hoewel ieder hedendaags autonavigatiesysteem beschikt over een ‘fietsstand’, blijkt dit voor de recreatieve fietser niet voldoende. De autokaarten zijn immers niet voorzien van fietspaden. Zo blijven de mooie autovrije fietsplekken verborgen voor de fietsliefhebber en zijn de voorgestelde routes niet altijd ongevaarlijk.

Garmin heeft bij de ontwikkeling van de software geluisterd naar de wensen van de recreatieve fietser. Die is immers niet in de eerste plaats op zoek naar de kortste of snelste route, maar naar de aantrekkelijkste manier om ergens te komen. Het systeem geeft de voorkeur aan mooie wegen en aan de echte fietspaden, ook al moet hiervoor worden omgereden. De kaart voorziet in 41 duizend kilometer aan mooie fietsroutes en maar liefst 5400 kilometer échte fietspaden.

Ook aan de veiligheid is gedacht: alle snelwegen en provinciale wegen worden door OnRoute als verboden gebied beschouwd. Op de kaart zijn ruim honderdduizend noemenswaardige plekken te vinden, wat erg handig is als je bijvoorbeeld tijdens de fietstocht trek krijgt in een heerlijke pannenkoek.

Pioneer wint ‘European Plasma tv’ bij EISA

Treo Pro als concurrent voor BlackBerry Bold