in

Beveiligingsvooruitblik 2010 van SpicyLemon

SpicyLemon, distributeur van onder andere de ESET-beveiligingsproducten, concludeert dat de belangrijkste computerbedreigingen in het afgelopen jaar werden veroorzaakt door de Windows autorun-functie. Het jaaroverzicht van 2009 geeft ook aan dat Nederland te kampen had met andere bedreigingen dan de rest van de wereld. Vooruitkijkend verwacht het bedrijf dit jaar de verdere opkomst van namaak antivirus-software.

Wereldwijd zorgde Autorun.Inf voor problemen. De autorun-functie staat in Windows standaard aan en zorgt voor het automatisch starten van programmas op draagbare media. Malware-schrijvers maken hier dankbaar gebruik van. De remedie is relatief eenvoudig: schakel de autorun-functie uit. Thuisgebruikers moeten zich verzekeren dat de data op een usb-stick veilig is, voordat software geactiveerd wordt of bestanden worden geopend. Daarnaast zorgt het gebruik van pro-actieve antivirus-software voor een goede beveiliging.

De valse virusmeldingen inclusief aanbiedingen voor een oplossing zullen in 2010 nog vaker voorkomen. De software belooft de malware, die waarschijnlijk niet eens aanwezig is, tegen betaling weg te halen. Uiteraard gebeurt er na betaling vrijwel niets, behalve dat sommige exemplaren zichzelf installeren op het systeem, waardoor de meldingen regelmatig terugkomen. Het advies hierbij is goed opletten wat er wordt aangeboden en niet zomaar alles installeren.

Datzelfde advies geldt voor online games. Het spelen van online spelletjes wordt nog altijd populairder, waardoor de malware-schrijvers hun doelgroep zien groeien. In de verkeerde gevallen wordt de gamer gevraagd ondersteunende software te installeren voordat het spel gespeeld kan worden. Hoewel dit niet ongebruikelijk is, moet de gamer goed opletten wat precies wordt geïnstalleerd. Ga eerst op onderzoek uit naar de uitgever en het doel van het programma dat ter download wordt aangeboden.

Google presenteert superphone

E-readers succes in 2009