in ,

De digitalisering van (woning)beveiliging – trends en valkuilen van smart devices in beveiliging

Voor het beveiligen van een woning gingen we lange tijd naar gespecialiseerde bedrijven, zoals VERISURE. Met de opkomst van smart devices, zoals slimme deurbellen, wifi-camera’s en smart locks komt woningbeveiliging steeds meer binnen bereik van iedere consument, zo lijkt het.

Tegelijkertijd integreren beveiligingsbedrijven ook smart devices in hun aanbod. Waar zit het verschil en hoe integreren deze twee trends met elkaar? We spraken met Yvette Dijkman, marketingmanager van VERISURE Nederland, over de digitalisering van woningbeveiliging.

Wat doet VERISURE?

VERISURE is een beveiligingsexpert. Sinds 1988 richten wij ons op het beveiligen van huizen en kleine bedrijven. Dit doen wij door een combinatie van een goed beveiligingssysteem dat echt wordt geoptimaliseerd voor de locatie en onze eigen alarmcentrale die alle meldingen verifieert en een directe verbinding heeft met de politie, zodat hulp niet alleen snel ter plaatse is maar de kans dat de dader wordt gepakt ook extra groot is.

Kunnen mensen bij jullie zelf een systeem kopen en installeren?

We kiezen samen met onze klant welk systeem het beste bij hun situatie past. Vervolgens installeren onze experts elk systeem zelf, zodat het huis optimaal beveiligd is. Zeker bij camera’s die buiten hangen is dat laatste van belang, maar tegenwoordig zien we dat ook bij het gebruik van slimme deurbellen waarin een camera is geïntegreerd.

Veel mensen houden hier niet voldoende rekening mee en worden later bijvoorbeeld door hun buren gevraagd om de deurbel af te plakken. Dan heb je als consument weinig meer aan zo’n slimme oplossing. Daarom letten wij niet alleen op de beveiligingswaarde, maar ook op de privacyaspecten.

Consumenten hebben dus niets aan die ‘slimme producten’ voor hun huisbeveiliging?

Jawel, elk product dat je in huis haalt schrikt potentiële inbrekers al iets af. Wel merken we dat inbrekers beginnen te wennen aan de ‘smart devices’ in huis. Ze letten steeds meer op welke devices er hangen en hoe ze zijn geïnstalleerd. Het is een continue kat-en-muis-spel waarbij fabrikanten slimme oplossingen bedenken en inbrekers proberen die oplossingen te slim af te zijn.
Zo weten inbrekers vaak al goed in te schatten of iemand de camera’s zelf heeft opgehangen, of dat ze professioneel zijn afgesteld. Ook schatten ze in hoe snel een melding wordt opgepikt. Dit is natuurlijk sneller als een camera of beveiligingssysteem is aangesloten op een meldkamer, waardoor die oplossingen extra afschrikken. Als een inbreker kan kiezen kiest hij toch altijd voor de makkelijkste prooi. Het is belangrijk altijd te zorgen dat jij niet die makkelijkste prooi in de straat bent.

Bij VERISURE kan onze meldkamer via de voicebox vervolgens praten met de bewoners in huis en zo de situatie en ernst van de melding inschatten.

Daarnaast hebben systemen met een meldkamer nog een ander voordeel: als er een noodgeval is in huis, krijgt de meldkamer daar ook melding van. Bij VERISURE kan onze meldkamer via de voicebox vervolgens praten met de bewoners in huis en zo de situatie en ernst van de melding inschatten. Zij kunnen dan direct de juiste hulpdienst inschakelen. Over dit soort diensten denk je vaak niet na als je een beveiligingssysteem kiest, maar het draagt allemaal bij aan de veiligheid in huis. En daar zetten wij ons voor in.

Onlangs hebben jullie ‘VERISURE Beveiligde Toegang’ geïntroduceerd. Waar bestaat dit uit?

VERISURE Beveiligde Toegang combineert een aantal smart devices met een totaal beveiligingssysteem. Zo kun je ieder VERISURE beveiligingssysteem uitbreiden met Beveiligde Toegang, waarmee we een slimme deurbel en slim slot toevoegen aan de woningbeveiliging.
Dit is meer dan alleen de producten kopen en installeren. We werken voor Beveiligde Toegang met aangepaste producten die uitvoerig zijn getest en zijn geoptimaliseerd voor onze beveiligingssystemen. Zo kan de meldkamer bij een noodgeval niet alleen zien wanneer de hulpdiensten voor de deur staan via de slimme deurbel, maar ook de deur voor hen openen, dankzij het slimme slot. Dit scheelt tijd en schade aan de deur.

Door smart devices echt te integreren in een complete beveiligingsoplossing, geniet je als consument van een optimale beveiliging in en rondom huis.

Welke trends op smart beveiliging verwachten jullie?

We hebben het tot nu toe veel over beveiliging in en rondom huis gehad. Daarvoor zijn hele slimme oplossingen, variërend van de Beveiligde Toegang tot een beveiligingssysteem die de ruimte vult met een dichte mist na een melding, zodat inbrekers gedesoriënteerd worden en niet gemakkelijk kunnen vluchten terwijl de politie onderweg is.

Dit zijn prachtige oplossingen voor een veilig huis of een veilig kantoor. Een mooie volgende stap zou zijn om ook slimme oplossingen voor persoonlijke beveiliging te integreren. Denk bijvoorbeeld aan producten waarmee je hulp kunt inroepen, waar je ook bent of waarmee hulpdiensten jou kunnen lokaliseren mocht je iets overkomen. We zien veel mogelijkheden om, met behulp van de juiste smart devices, een extra stap te zetten in het beveiligen van wat onze klanten dierbaar is. Of dat nu om een huis, inboedel of hun naasten gaat.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Dell presenteert nieuwe monitors voor thuis en onderweg

Een kleine verschijning met een groot geheugen