in ,

Digitest: Philips Hue Play Gradient Lightstrip review

Steeds meer huishoudens kiezen voor de Smart Lighting van Philips, en dat is niet gek. Met Smart Lighting heb je namelijk elke sfeer (en bijpassende kleur en lichtfelheid) binnen handbereik. Romantisch diner? Check. Spannende Filmavond? Check. En nu neemt Philips ook de gaming pc’s onder de loep.

De Hue Play Gradient Lightstrip (voor TV) is al een tijdje verkrijgbaar en heeft al een hoop filmavonden prettig opgelicht. Met behulp van de Hue Play HDMI Sync Box wordt wat je op de TV ziet in kleur overgebracht op deze lightstrips.

Die voor de PC kon altijd maar één kleur tegelijk laten zien, maar daar is nu verandering in gekomen. De nieuwe Hue Play Gradient Lightstrip voor PC is een mooie upgrade ten opzichte van oudere lightstrips. Dit komt vooral doordat er geen afzonderlijke LEDs worden gebruikt, maar één lang LED-licht. Hierdoor gaan de gradients perfect in elkaar over, wat zorgt voor veel vollere kleuren.

Als we het hebben over RGB-verlichting, zijn er natuurlijk al een hoop opties om uit te kiezen. Razer, Logitech, Corsair, en een hoop andere minder bekende merken hebben ook al hun eigen RGB-lightstrips op de markt. Kan Philips hier de competitie bijbenen? Wij denken van wel.

Hardware Setup

De lightstrip is beschikbaar in drie maten en kan worden gebruikt in een setup met één of drie monitoren: een enkele 24-27″ monitor, een enkele 32-34″ monitor en voor een setup met drie 24-27″ monitoren.

Er zit geen lijm of tape op de lichtstrip zelf, maar wordt in plaats daarvan op zijn plaats gehouden door een aantal houders die aan de achterkant van je monitor plakken. De lichtstrip is zelf vrij stijf, maar als de houders goed zijn ingesteld, blijven ze verrassend goed zitten.

Wel is het belangrijk om te benoemen dat alle drie de lightstrips zijn ontworpen voor 16:9-schermen. Bij ons ultrawide 21:9 scherm ging de installatie van de lightstrip dus iets stroever. Ook kun je tegen drempels aanlopen als de achterkant van je scherm niet volledig plat is

Maar geen stress, deze uitdagingen zijn namelijk makkelijk te overkomen. De twee hoekhouders zullen alleen een stuk meer naar het midden van het scherm verplaatst worden. Dit kan een kleine impact hebben op de totale verlichting, maar daar hebben wij zelf weinig last van gehad.

Software Setup

En dan komt het leuke gedeelte: de lightstrip met je display synchroniseren. Om dit de doen zul je een Philips Hue Bridge nodig hebben. Als je andere Philips Hue producten hebt, zul je hem waarschijnlijk al in huis hebben. Zo niet, dan moet je er eentje kopen. Dat is de investering waarschijnlijk wel waard, want als je in de toekomst besluit je verlichtingssysteem uit te breiden, zal het een eitje zijn om de nieuwe Hue lampen te koppelen.

Als je de Hue Bridge hebt is het toevoegen van de lightstrip zo gedaan. Met een klik op de knop aan de voorkant was de lightstrip volledig geïntegreerd in mijn Hue-app en Apple Homekit.

In de mobiele Hue app kun je heel simpel kleuren, gradients en scenes instellen. Maar na het downloaden van de Hue Sync desktop app kan het echte werk beginnen.

Hue Sync App

De echte reden om de Philips Hue Play Gradient Lightstrip te gebruiken is voor de lichtsynchronisatie. De desktop-app heeft opties voor games, muziek en video. Binnen de opties kan je kiezen tussen Subtiel, Gematigd, Hoog of Extreem, en kan je op een knop klikken om de synchronisatie te starten. Deze opties bepalen hoe vaak de lightstrip de actie op het scherm of de afgespeelde audio probeert te matchen.

Zelf vond ik een hogere stand goed werken bij actiefilms en first-person shooters, maar doorgaans zijn de lagere standen iets prettiger

Hier kan je lekker mee experimenteren. Zelf vond ik een hogere stand goed werken bij actiefilms en first-person shooters, maar doorgaans zijn de lagere standen iets prettiger. Overgangen zijn over het algemeen vloeiend, en de lichtstrip doet het geweldig als het gaat om het synchroniseren van de kleuren.

De lichten leiden niet af en voelen echt als een aanvulling op wat er op je beeldscherm gebeurt. In een game zoals Minecraft is het een leuke toevoeging, maar in meer action-packed/kleurrijke games zoals Overwatch 2 of Cyberpunk 2077 trekt het je ook echt meer in de atmosfeer van de game.

Als je een beetje door de Hue Sync desktop app graaft, zijn er nog een solide reeks configuratie-opties om mee te spelen. Je kan de app en lightstrip automatisch laten laden wanneer je je PC opstart, sneltoetsen instellen, een audiobron kiezen en zelfs voorkeursgedrag instellen voor specifieke games. Zo gaat de lightstrip bijvoorbeeld automatisch syncen als ik Overwatch opstart, super handig.

Features en conclusie

De strip heeft een driekleurenverloop ingebouwd, zodat je één, twee of drie kleuren tegelijk kunt weergeven. De linker en rechter gradients dienen meer als accenten voor de middelste kleur, die het grootste deel van de strip in beslag neemt. Met de juiste combinatie kan je je muur bijvoorbeeld besprenkelen met een heldere regenboog. De strip produceert prachtige tinten, waar je ook klikt op het kleurenwiel.

De lightstrip is met een maximum van 1.000 lumen niet helemaal bedoeld als een primaire lichtbron. Toch kan het indirecte licht achter de monitor een hele prettige lichtbron zijn in een donkere kamer, wat ook nog eens goed voor je ogen is als je graag gamet met de plafondlichten uit.

Natuurlijk mogen we niet vergeten dat de Philips Hue Play Gradient Lightstrips ook werken met andere Philips Hue-producten. Dus als je meerdere Philips Hue lampen in je kamer hebt, kun je die ook synchroniseren met je monitor. Dit zorgt voor een nóg meer immersive ervaring. Een perfecte toevoeging voor degenen die al in het Philips Hue-ecosysteem hebben geïnvesteerd.

De Hue Play Gradient Lightstrip voor PC van Philips is dus beschikbaar in drie maten en kosten per maat: één 24-27 inch monitor (€149,99), één 32-34 inch monitor (€169,99) en de setup met drie 24-27 inch monitoren (€259,99). Daarnaast heb je de Hue Bridge nodig als je die nog niet hebt. Die is beschikbaar vanaf €59,99.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Nieuwe spamcampagne op populair sociaal medianetwerk steelt cryptocurrency van gebruikers

Sony neemt deel aan CES 2023 (VIDEO)